Vrijeme je branja jabuka, a svi dobro znamo koliko su zdrave?! Zašto od istih ne napraviti predivan kolač koji će oduševiti sve ukućane.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 g margarina
- 5 žlica šećera
- 1 žličica soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 150 ml vrlo hladne vode
- Za nadjev: jabuke (3 granny smith i 3 jonagold), 1 limun, 2 vanilin šećera, 60 g maslaca
- Za posip: 60 g brašna i 60 g šećera
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sol i prašak za pecivo pa preko svega sitno nasjeckajte hladni margarin. Miksajte mikserom sa spiralama dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte vodu, kratko promiksajte pa nastavite mijesiti rukama, ali vrlo brzo i vrlo kratko. Tijesto se u ovoj fazi zaista brzo umijesi te postane glatko i kompaktno. Podijelite ga na dva dijela, omotajte svaki prozirnom folijom i pospremite u hladnjak. Dok je tijesto u hladnjaku, ogulite jabuke i narežite ih na tanke ploške te ih pomiješajte sa sokom jednog limuna i s dva vanilin šećera. Nakon otprilike pola sata razvaljajte prvo jedan komad tijesta na veličinu malo veću od lima u kojem će se pita peći. Lim premažite maslacem i prekrijte ga tijestom. Preko toga rasporedite prvi dio jabuka, pospite potom rukom mješavinu brašna i šećera te završite jabukama. Ravnomjerno preko jabuka rasporedite maslac narezan na komadiće. Od drugog dijela tijesta razvaljajte koru iste debljine (3-4 mm) pa izrežite tijesto na trake. Složite ih kao rešetku preko jabuka. Sve premažite mješavinom žumanjka i mlijeka, pospite obilno šećerom i pecite u pećnici na 180°C 60 minuta. Pita je gotova kad lijepo porumeni. Po želji je pospite šećerom u prahu.