spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiBanke požurile sa smanjenjem kamata: Evo koliko se može dobiti na oročenih...

N24

Banke požurile sa smanjenjem kamata: Evo koliko se može dobiti na oročenih pet tisuća eura za godinu dana

PODIJELITE ČLANAK

Kalkulira se da će Europska središnja banka u lipnju okrenuti pilu naopako, budući da je inflacija u eurozoni za jedan postotni poen manja od američke te je u travnju pala na 2,4 posto.

Na danas oročenih pet tisuća eura  Zagrebačka banka isplatit će po isteku jednogodišnjeg oročenja jedan posto kamate, Privredna banka Zagreb 0,8 posto, a državna HPB 0,6 posto, odnosno 50 eura, 40 eura i 30 eura. Tko je istu svotu novca oročio u rujnu prošle godine, mogao bi računati na prosječnih 1,63 posto kamate, odnosno 81 euroHPB je na mig države neko vrijeme davao i po tri posto, no izbori su završeni i više nema potrebe da se itko dodvorava biračima.

Tek što su ih pod pritiskom vlasti od kasne jeseni prvi put značajnije povećale, domaće su banke već od ožujka počele smanjivati kamate na oročenu štednju, jer se već neko vrijeme najavljuje da će doći do globalnog pada kamatnih stopa.  Američki šef FED-a J. Powell kazao je da će SAD tokom ove godine smanjiti ključne dolaske kamate tri puta po 0,25 posto, no nije konkretizirao kad će nastupiti prvo smanjenje. Očekivalo se da će krenuti u svibnju, no to  se nije dogodilo.  Amerikanci su prošli tjedan ipak zadržali dolarske kamate na povijesno visokim razinama, a ovaj će tjedan sličnu dilemu rasplitati Bank of England. Analitičari su uvjereni da će Britanci kopirati starijeg brata.

– Fedu će trebati više vremena nego što se mislilo da se uvjeri da je visoka inflacija doista u padu, rekao je prvi čovjek američke središnje banke Jerome Powell. Od smanjenja kamata odvratila ga je, veća od očekivane, stopa inflacije u mjesecu ožujku, koja je bila 3,5 posto. Dolarske kamate tako do daljnjega ostaju u rasponu od 5,25 do 5,5 posto – što je najviša razina u ovom stoljeću.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img