Za sve ljubitelje čokoladnih torta, pripremili smo recept za tradicionalni talijanski čokoladni kolač. Caprese torta dobila je ime po talijanskom otoku Capri, a legenda kaže da je nastala slučajno kad je kuhar Carmine Di Fiore 1920. zaboravio staviti brašno u desert koji je pripremao za tri američka gosta.
Sastojci:
– 260 g maslaca
– 350 g badema
– 200 g šećera
– 7 jaja
– 125 ml amaretta
– šećeru u prahu
– sladoled od vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva, podmažite podlogu i strane kalupa za tortu promjera 24,5 cm dodatnim maslacem. Podlogu obložiti papirom za pečenje. Dodajte blanširane badem u blender i miksajte dok ne dobijete grube mrvice.
Otopite čokoladu u zdjeli iznad lonca s kipučom vodom. Ostavite sa strane da se malo ohladi. Stavite maslac i šećer u zdjelu i miksajte. Dodajte žumanjke i mljevene bademe te miješajte dok se ne spoji. Dodajte otopljenu čokoladu i amaretto i promiješajte da se spoji.
U posebnu posudu stavite bjelanjke i mikserom istucite snijeg. Nježno umiješajte u čokoladnu smjesu. Ulijte u pripremljeni kalup, pecite 50 minuta. Odložite sa strane da se ohladi. Stavite na tanjur i pospite šećerom u prahu. Preporučamo da tortu poslužite uz sladoled.