spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiBiH: Kad će nestati birokracija i gužve u redovima za ”papire”?

N24-ZANIMLJIVOSTI

BiH: Kad će nestati birokracija i gužve u redovima za ”papire”?

PODIJELITE ČLANAK

Ako nastavi tempom kojemu svjedočimo u posljednje vrijeme, BiH bi uskoro mogla imati rješenje kojim će gužve na šalterima postati stvar prošlosti, a brzina izdavanja potrebnih dozvola u značajnoj mjeri poboljšati investicijski rejting države.

O koordinaciji vlasti ovisi i budući izgled javne uprave – od općine do države, a optimizam ulijeva nedavna odluka Vijeća ministara kojom je odobrena zajednička platforma o načelima i načinu provedbe reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini.

Potez Vijeća ministara

Darko Kasap, zamjenik koordinatora za reformu javne uprave BiH, u razgovoru za Večernji list ističe kako je ovaj dokument od velikog značaja, podsjetivši kako je predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto u svom ekspozeu dala veliki značaj reformi javne uprave i to sad ispunjava sa svojim političkim partnerima u Vijeću ministara BiH.

Time su, dodaje, pokazali odlučnost da BiH nastavi svoj put naprijed k Europskoj uniji i učinili veliki iskorak oko pokretanja reforme javne uprave koja je već pet godina u blokadi.

Naime, najveći značaj ovog dokumenta odnosi se na ustroj političkog tijela koje može otkočiti glavne probleme koji su zakočili reformu javne uprave, a to je nastavak financiranja reforme kroz aneks memoranduma o uspostavi Fonda za reformu javne uprave. Podsjeća kako je reforma javne uprave jedan od preduvjeta za uspješnu integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Osim toga, javna uprava ima ključnu ulogu u procesu europskih integracija jer omogućava provedbu potrebnih reformi za ulazak u Europsku uniju te istodobno osigurava učinkovit dijalog o procesu pristupanja. Reforma javne uprave usko je vezana uz nužan proces digitalizacije – BiH osobito kaska u segmentu digitalizacije. I dok se većina zemalja, osobito nakon pandemije, ubrzano prilagođava zahtjevima novog digitalnog doba, bosanskohercegovačko stanovništvo i dalje je prinuđeno stajati pred šalterima da bi ostvarilo svoja prava. I to je nešto što će se morati promijeniti, poručio je Kasap.

A upravo su nove tehnologije te koje bi, ako se primijene na učinkovit način, mogle donijeti značajne promjene u način funkcioniranja javne uprave. Kasap u tom kontekstu ističe kako, zahvaljujući modernim tehnologijama, posebno u oblasti digitalizacije, javna uprava u BiH nikada u povijesti nije bila u boljoj poziciji poboljšati svoju učinkovitost u službi stanovništva BiH.

Kasap također podsjeća kako je područje pružanja usluga jedno od ključnih oblasti SIGMA načela i kao takvo uključeno je u strateški okvir za reformu javne uprave i prateći akcijski plan, piše Večernji list.

Digitalizacija i uvjeti

Objasnio je kako su SIGMA zahtjevi postojanje politike prema kojoj se usluge uređuju u skladu s potrebama korisnika, mehanizmi za izbjegavanje birokracije, odnosno politika za pojednostavljivanje uprave te politika i pravni okvir za elektroničko pružanje usluga. Potvrdio je kako su stavili naglasak na digitalizacijski aspekt, nastavljajući razvoj informacijskih tehnologija u upravi na kojem rade od samih početaka.

U razdoblju koje je pred nama potrebno je, naglasio je, stvoriti preduvjete za elektronizaciju usluga i elektronizaciju pilot-usluga koje će potvrditi da ovi sustavi dobro funkcioniraju i očekuje da će im biti odobrena podrška IPA-e 2024. za ove intervencije.

U kontekstu elektroničkog poslovanja objasnio je pak kako je nužan zakon o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije s jedinstvenim nadzornim tijelom za cijelu zemlju u skladu s acquisom, koji je usklađen s novim smjernicama EU-a i nalazi se u proceduri. Od 2006. godine i dobivanja strateškog okvira za reformu javne uprave urađeno je mnogo stvari – fokus je bio na nekoliko tema, od područja državne službe, preko strateškog planiranja, e-uprave, institucionalne komunikacije pa do upravnih postupaka i usluga…

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img