spot_img
spot_img
N24VijestiBiHBiH: Pokušali uvesti truli krumpir iz Austrije

N24-VIJESTI

BiH: Pokušali uvesti truli krumpir iz Austrije

PODIJELITE ČLANAK

Republička fitosanitarna inspekcija je zabranila uvoz dvije pošiljke merkantilnog krumpira ukupne količine 43,3 tone podrijetlom iz Austrije, jer je utvrđeno da ne ispunjavaju uvjete kvalitete, te je naređen povrat pošiljatelju, rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

Inspekcijskim pregledom pošiljki utvrđeno je značajno prisustvo krumpira koje su u fazi truljenja, cjelokupne pošiljke su imale neugodan miris na trulež, zbog čega su neprihvatljive i neprikladne za ljudsku uporabu.

U Inspektoratu podsjećaju kako je Zakonom o hrani Republike Srpske propisano da se prilikom utvrđivanja je li hrana pogodna za prehranu ljudi uzima u obzir i to je li neprihvatljiva zbog zagađenja vanjskim uzrokom ili na drugi način, ili zbog truljenja, kvarenja ili raspadanja.

U skladu s odredbama Zakona o hrani BiH se neprikladnom za ljudsku uporabu smatra i hrana ako su njezina senzorna svojstva zbog fizikalnih, kemijskih, mikrobioloških ili drugih procesa izmijenjena toliko da nije prikladna za prehranu ljudi.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img