spot_img
spot_img
N24VijestiBiHBiH riskira gubitak milijardu eura zbog političkih igara

N24

BiH riskira gubitak milijardu eura zbog političkih igara

PODIJELITE ČLANAK
Bosna i Hercegovina mogla bi izgubiti milijardu eura od šest, koliko je osigurano za zemlje Zapadnog Balkana.

Od novca nas dijeli lista reformi koju moramo dostaviti Europskoj komisiji.

Razlog – po tko zna koji put – rascjepkanost sustava i različiti politički interesi koji dogovor čine nemogućim. Novcem bi raspolagali sve razine vlasti u državi, za različite područja. Među njima i cestovna infrastruktura, koja je našoj zemlji neophodna za regionalno povezivanje i gospodarski rast. Hoće li volja za novcem biti jača od interesa – moglo bi biti poznato možda i ovog ponedjeljka, piše Federalna.ba.
Rok za dostavljanje liste reformi od kojih zavisi povlačenje milijardu eura predviđenih Planom rasta Europske komisije našoj zemlji je istekao. Kao i do sada bh. vlasti se nadaju kupovini vremena i da nije sve izgubljeno.

Nadam se da će svi akteri biti toliko odgovorni i svjesni da kada samo jedan ne sudjeluje, koči nas kad je u pitanju implementacija plana Bosne i Hercegovine, upozorila je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (HDZBiH).

A razjedinjenost vlasti o ovom pitanju najviše prijeti padom standarda bh. građana i tranzitnom izoliranosti jer je, prema projekcijama, najviše sredstava potrebno uložiti u cestovnu infrastrukturu.

EU zahtjev i standard – koridori, transportni i energetski, jesu oni koji zahtijevaju najviše sredstava te je vjerovatno da će ih povlačiti iz Plana rasta, navodi Adnan Tatar, pomoćnik direktora Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za europske integracije.

Osim bolje europske povezanosti, ekonomski značaj izgradnje Koridora Vc je ogroman, jer više od polovice bh. stanovništva živi u blizini trase. Do sada je EU odobrila blizu 600 milijuna euragrantova za njegovu izgradnju. Najveća prepreka je i najzahtjevniji projekt na Koridoru.

Veći dio je ugovoren, osim tunela Prenj i dionice koja je vezana za tunel Prenj. Tu je potrebno napraviti strategiju koju Federacija mora uraditi. To je, manje-više, to što se tiče koridora autoceste, istaknuo je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (NS).

Planirani rok za potpisivanje ugovora s izvođačem radova za tunel Prenj je treće tromjesečje 2024. godine. Rok za završetak tunela Prenj je, prema dinamici, planiran za kolovoz 2030. godine.

Završetak izgradnje Koridora Vc prioritetni je infrastrukturni projekt za Bosnu i Hercegovinu, pa tako i za Europsku uniju, kao dio plana ekonomskih investicija za Zapadni Balkan, navode iz Autocesta FBiH.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img