spot_img
spot_img
N24VijestiBiHBiH treća u Europi po korupciji

N24-VIJESTI

BiH treća u Europi po korupciji

PODIJELITE ČLANAK

Bez digitalizacije gospodarstva, političke volje, procesuiranja velikih slučajeva gospodarskog kriminala i korupcije smiješi nam se sasvim sigurno prvo mjesto najgorih zemalja u Europi.

Trenutno smo na visokom trećem. Portal Capital.ba predstavio je desetine tekstova u skorašnje vrijeme o slučajevima gospodarske korupcije, procesuiranja nema ili se ne privode kraju.

Radom na posljednjih 20 tekstova o korupciji portal Capital.ba došlo se do zaključka da bez političke volje neće doći do rješavanja korupcije, što pokazuje mali broj procesuiranih slučajeva, prenosi BHRT.

Prije dugo vremena, kako navode na portalu, sudski epilog je dobio slučaj kada je osuđen banjalučki gospodarstvenik Mile Radišić. Nakon toga, praktično nije ni bilo većih slučajeva gospodarskog kriminala i korupcije koji su završili u sudu.

To je jedini slučaj u kojim su vinovnici završili iza rešetaka, ali i i to sa malim kaznama, bilo je jako puno propusta. Mile Radišić je čak poslije tužio i dobio nazad akcije Medicinske elektronike, izjavio je urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić.

Kako je cijelo društvo prožeto korupcijom, ni gospodarstvenici nisu ostali isključeni. Tek su jedni u lancu.

Mi smo svi suočeni, od raznih nabavki, čašćavanja, do svega ostalog, nešto što je postalo normalno. Treba da se prijave takve stvari i da to onda više ne bude normalno, tvrdi Dejan Mijić iz Unije udruge poslodavaca RS.

A da korupciju treba prijaviti, sindikalci kažu kako je i to postalo besmisleno, jer na kraju radnik ispašta tako što je obilježen u svom kolektivu, ili više ne može nigdje dobiti posao.

Sudska praksa je takva da nismo te slučajeve dobili, nemate dovoljno dokaza, a s druge strane radnici postanu stigmatizirani, nekoliko kolegica poznajem koje su to doživjele, mišljenja je Danko Ružičić iz Sindikata gospodarstva RS.

Da se slučajevi korupcije rijetko do kraja procesuiraju imali smo više puta kao primjer u UIO BiH, kada je većina radnika privođenih zbog sumnji za razne koruptivne radnje vraćena na posao.

Moram reći da do sada je bio mali broj službenika koji su osuđeni. U većini slučajeva nije ni bilo optužnice, već se sve završilo tako što su oni iskoristili svoje pravo zakonsko i vratili se na posao, ističe glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević.

Stara boljka u sistemu su svakako javne nabavke, financiranje političkih kampanja i sprema gospodarstva i politike u ovoj sferi.

Sve se svodi na to da stranke prikažu izvještaj i raskorak je ogroman, utvrdili smo da su prikrili dva milijuna maraka samo u tom segmentu kampanje, odakle dolazi novac nitko ne zna, a po svim indicijama dolazi od poduzeća koja imaju protuusluge, ističe Siniša Traljić iz Transparency International BiH.

Da bi se uopće uhvatilo u koštac sa korupcijom u gospodarstvu, neophodno je prvo provesti proces digitalizacije u ovoj oblasti, kako bi ljudski faktor imao sve manji utjecaj. Međutim, ono što se ponavlja desetljećima je da nema dovoljno političke volje da se to dogodi, iako smo treća najgora zemlja u Europi po stupnju koruptivnih radnji.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img