spot_img
spot_img
N24VijestiBiHBiH: Upozorenje o blagom porastu vodostaja

N24-VIJESTI

BiH: Upozorenje o blagom porastu vodostaja

PODIJELITE ČLANAK

Nadležne agencije su se oglasile i zbog postojanja mogućnosti da na određenim područjima dođe do izlijevanja rijeka iz korita. Naime, na većini hidroloških stanica prognozira se blagi porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u ovom periodu su na području gornjeg toka rijeke Vrbas i gornjeg toka rijeke Lašve, priopćili su iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Iz ove agencije su sugerirali nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlastima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara je preporučen pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno prilaziti obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) provesti mjere samozaštite u cilju smanjenja i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img