Zasladite jesenke dane s predivnim roladom od jabuka.
Sastojci:
- 6 jaja
- 130 g šećera
- 130 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 8 žlica vruće vode
- 1 dl ulja
- 5 jabuka zlatni delišes
- za posip prije pečenja: 5 žlica šećera i 4 žlice krušnih mrvica
Priprema:
Jabuke ogulite i izrežite na ploškice. Pripremite veliki lim, prekrijte ga papirom za pečenje pa pospite s pet žlica šećera i četiri žlice krušnih mrvica. Preko toga rasporedite narezane jabuke. Ako volite cimet, pospite jabuke cimetom. Razdvojite bjelanjke i žumanjke, ali tako da u jednu posudu odvojite šest žumanjaka, a u drugoj sačuvate samo četiri bjelanjka. Bjelanjke od preostala dva jajeta ili bacite ili sačuvajte u posudici za neku drugu slasticu. Miksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti i svjetložuti. Tada dodajte ulje, vodu i brašno s praškom za pecivo. Na kraju umiješajte tučeni snijeg od bjelanjaka. Dobivenom biskvitnom smjesom prelijte jabuke u limu. Pecite sve 20 minuta u pećnici na 175ºC. Pečeni biskvit oprezno istresite na vlažnu kuhinjsku krpu, odstranite papir za pečenje pa odmah uz pomoć krpe zarolajte roladu. Roladu pustite da se ohladi, ali tako da je ona strana na kojoj joj je završetak i spoj na dnu. Pospite ohlađenu roladu šećerom u prahu.