Imajući u vidu i poskupljenja namirnica, koja, čini se, ne jenjavaju – kako bi uštedili, a i odmorili, danas vam predlažemo brz i jeftin porodični ručak, od samo pet sastojaka – većinu vjerovatno već imate u domu.
Riječ je o tzv. “krumpir tortilji”.
– 4 srednja krumpira
– 1 veća glavica luka
– 4 jaja
– ulje
– sol/biber
Krumpir ogulite i narežite na tanje kockice/trakice ili ga izrendajte, a luk na tanke trakice.
Na tavi ugrijte ulje, da pokrije cijelo dno. Ubacite luk i krumpir te sve zajedno dobro prodinstajte da se krumpir zapeče, a luk dobije zlatnu boju.
Jaja razbijte u veću posudu i zamutite ih za kajganu, dodajte izdinstani krumpir i luk (procijedite višak ulja u šolju) i sve zajedno promiješajte.
Vratite tavu na štednjak, vratite ulje od dinstanja krumpira te, kada se opet zagrije, ubacite mješavinu krumpira, luka i jaja.
Ostavite u tavi na laganijoj vatri, bez miješanja da se dno zapeče.
Potom, tavu prekrijte pliticom pa je okrenite da “tortilja” ostane na plitici te je opet vratite u tavu (da sklizne s plitice) kako bi zapekli i drugu stranu. Kada se i druga strana zapeče, ručak je gotov. Ponovo poklopite tavu pliticom te okrenite da “tortilja” ostane na plitici kao torta.
Razrežite je na trokute (kao tortu) ili kocke i poslužite toplu. Po želji služite uz pavlaku ili jogurt.