N24ReceptiCheesecake i za oboljele od dijabetesa

N24-RECEPTI

Cheesecake i za oboljele od dijabetesa

PODIJELITE ČLANAK

Pri izradi ove slastice koristi se svježi posni sir i jogurt s niskim udjelom mliječne masti te kokosov maslac koji sadrži srednjelančane masne kiseline koje povoljno utječu na koncentraciju masnoća u krvi. Cheesecake se može pripremiti i s agavinim ili javorovim sirupom ili ksilitolom gdje u kombinaciji s proteinima mliječnih proizvoda postaje slastica niskog glikemijskog indeksa.

Sastojci za podlogu:

  • 25 dag suhog keksa bez šećera
  • 5 dkg kokosovog maslaca

Priprema podloge:

Izradi podlogu za cheesecake tako da izmiješaš kokosov maslac sa smrvljenim keksom. U okrugli kalup promjera 26 cm stavi masni papir i zatim ravnomjerno rasporedi i utisni smjesu.

Sastojci za kremu: 

  • 100 dag svježeg posnog sira (do 2 % m.m.)
  • 1 jaje
  • 2 bjelanjka
  • 15 dag malomasnog jogurta (do 2 % m.m.)
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 5 dkg agavinog sirupa
  • 2 žlice soka od limuna

Priprema kreme:

U posudi miješaj dva bjelanjka dok ne dobiješ čvrstu bijelu kremu. U drugu posudu stavi svježi sir, jedno jaje, malomasni jogurt, kukuruzni škrob, vanilin šećer, agavin sirup i sok od limuna. Stavi u pećnicu na 170° C 20 minuta. Dok se smjesa peče pripremi preljev.

Sastojci za preljev:

5 dl jogurta (do 2 % m.m.)

2 žlice soka od limuna

2 vrećice vanilin šećera

5 listića želatine

Priprema preljeva

Listiće želatine namoči u hladnoj vodi i ostavi pet minuta. Za to vrijeme u posudu za kuhanje ulij jogurt, sok od limuna, vanilin šećer i dodaj ocijeđene listiće želatine. Smjesu za preljev kuhaj na laganoj vatri dok se želatina ne otopi. Nakon što se želatina otopi, ukloni s vatre i prelij njome pečeni kolač. Stavi u hladnjak na najmanje osam sati prije skidanja kalupa i posluživanja.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još