spot_img
spot_img
N24VijestiBiHCijena nafte i plina dosegla je vrhunac

N24-VIJESTI

Cijena nafte i plina dosegla je vrhunac

PODIJELITE ČLANAK

Cijene nafte dodatno su porasle nakon što su u četvrtak dosegnule desetomjesečni rekord. Osim toga, i cijene plina kreću se prema svojoj najvišoj razini u godini.

Cijene nafte u porastu su na glavnim tržištima nakon što su pozitivni ekonomski podaci iz Kine potaknuli očekivanja o rastućoj potražnji, piše portal Večernjeg lista BiH.

Kineska industrijska proizvodnja i maloprodaja porasli su u kolovozu više nego što se očekivalo, što upućuje na to da se druga najveća svjetska ekonomija počinje stabilizirati.

Svjetska referentna vrijednost za naftu Brent porasla je za 65 centi, tj. 0,7 posto, na 94,35 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate (WTI) poskupjela za 67 centi, također 0,7 posto, na 90,83 dolara po barelu.

Obje su cijene na najvišoj razini ove godine, što je otprilike četiri posto više u odnosu na prošli tjedan. Prethodno je zabrinutost oko ponude pomaknula cijene jer su glavni proizvođači nafte Rusija i Saudijska Arabija prošloga tjedna objavili da će zadržati svoju ponudu niskom do kraja godine.

Nakon toga uslijedilo je izvješće Međunarodne energetske agencije u kojem se navodi da će produljena smanjenja proizvodnje nafte rezultirati tržišnim deficitom u posljednja tri mjeseca 2023. godine. Nedavne katastrofalne poplave u Libiji izazvale su zabrinutost da zemlje OPEC-a, ključni opskrbljivač Europe, neće moći opskrbljivati svojih milijun barela nafte dnevno, piše Večernji list.

Povećanje cijena nafte ima izravan utjecaj na cijene prirodnog plina. Dok u cijelom svijetu cijene prirodnog plina i benzina pokazuju blagi rast usporedno s cijenama nafte, europska referentna cijena prirodnog plina nizozemskog TTF-a pala je za više od 2,5 posto u petak.

To upućuje na to da europskim tržištem uglavnom dominiraju sumorni ekonomski izgledi, vođeni njemačkom ekonomijom, te da je potražnja na kontinentu niska. Jedna od najvećih agencija za kreditni rejting očekuje privremeni rast europskih cijena.

S druge strane, kako prenose mediji, postoje i očekivanja da će ove godine Europa dočekati još jedan blagi početak zime, što bi moglo odgoditi potražnju za grijanjem, prenosi Večernji list.

Također, rezerve prirodnog plina su oko 94 posto popunjene u Europi. Svojevrstan “crni scenarij” već je prognoziran i za BiH kada je riječ o rastu cijena goriva koje bi po litri mogle biti i više od 3 KM.

Ako ove cijene barela nafte potraju, a već su došle do rekorda, pokrenut će spiralu poskupljenja i vrlo brzo možemo očekivati da cijene naftnih prerađevina budu više od 3 KM po litri. U rasponu od 2,80 do 3,10 KM, objasnio je za bh. medije stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Sarajevske županije Almir Bečarević.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img