spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleDanas je Dan avokada. Ovo su njegove najvažnije prednosti

N24 magazin

Danas je Dan avokada. Ovo su njegove najvažnije prednosti

PODIJELITE ČLANAK

Popularnost avokada porasla je u posljednje vrijeme zbog nekoliko razloga, a dobro ih se prisjetiti baš danas, s obzirom na to da se 31.7. obilježava Dan avokada. Njegova bogata kremasta tekstura i blagi okus pri vrhu su popisa razloga za sve veću popularnost tog voća, koje je poznato i kao Persea americana, a pripada obitelji lovorika, koje također uključuju neke druge zdrave namirnice kao što su cimet i lovor.

Postoje deseci vrsta avokada, različitih veličina, boja i tekstura. Svi su porijeklom iz tropske klime i, kad se uberu, meso im omekša do teksture maslaca. Ta tekstura čini ga pogodnim za različite kombinacije, od umaka do deserta.

Nutritivne prednosti avokada

Porcija od 80 grama avokada sadrži:
152kcal/627KJ
5 g proteina
6 g masti
5 g ugljikohidrata
6 g vlakana
360 mg kalija
56 mg vitamina E

Avokado je nutritivno bogat

Avokado je cijenjen kao primjer hrane bogate hranjivim tvarima. Izvrstan je izvor mononezasićenih masti i vitamina E te je dobar izvor folata. Također sadrži više topivih vlakana od drugog voća i sadrži niz korisnih minerala uključujući željezo, bakar i kalij.

Može podržati zdravlje srca

Avokado je bogat masnoćama, od kojih 60 posto čine mononezasićene masnoće, a istraživanja sugeriraju da one pomažu u zaštiti od bolesti srca i snižavaju krvni tlak. Također su izvrstan izvor kalija, folata i vlakana, a svi oni blagotvorno djeluju na srce i kardiovaskularni sustav.

Može pomoći u snižavanju kolesterola

Ulja avokada uključuju oleinsku i linolnu kiselinu. Ove nezasićene masti preporučuju se kao dio uravnotežene prehrane za pomoć pri upravljanju kolesterolom.

Može pomoći u regulaciji apetita

Nema sumnje da je kalorijski sadržaj avokada veći od ostalog voća i povrća. Međutim, zanimljiva studija je pokazala da sadržaj masti i vlakana u avokadu dovodi do osjećaja sitosti, što pomaže u regulaciji apetita.

Može pomoći u očuvanju zdravlja očiju

Uz gore navedene prednosti, avokado je bogat izvor zaštitnog vitamina E, kao i karotena, uključujući lutein i zeaksantin, za koje se smatra da pomažu u očuvanju zdravlja očiju.

Je li avokado siguran za sve?

Neke osjetljive osobe mogu imati alergiju na avokado. To uključuje oralnu alergiju koja može biti potaknuta križnom reakcijom na pelud breze. Rjeđi alergijski odgovor može se pojaviti ako imate alergiju na lateks.

Avokado, zajedno s voćem uključujući jabuke, breskve, maline i borovnice, sadrži prirodne kemikalije koje se nazivaju salicilati. Neki su ljudi osjetljivi na ove spojeve i mogu doživjeti alergijsku reakciju uključujući kožne osipe i otekline, prema BBC-ju.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img