spot_img
spot_img
N24VijestiBiHDanas je prva nedjelja došašća

Vijesti

Danas je prva nedjelja došašća

PODIJELITE ČLANAK

Prvom nedjeljom došašća ili adventa, Katolička crkva počinje novu liturgijsku godinu. Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića.

Četiri nedjelje došašća koje neposredno prethode blagdanu Božića simbol su četiri tisućljeća koliko je, po Bibliji, prošlo od stvaranja svijeta do Kristova dolaska. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. Adventska priprava među vjernicima i u Crkvi započela je u 4. stoljeću na Istoku, a od 7. stoljeća ustaljena je i na Zapadu. Kako uči Crkva, kroz vrijeme došašća vjernici se pripravljaju na osobni susret s Kristom kroz liturgijska slavlja, molitvu, pokoru i odricanja.

Advent, razdoblje molitve, posta, specifičnih običaja i pripremanja za proslavu Kristova rođenja, prisutan je još od 567. godine i duboko je ukorijenjen u europskoj i hrvatskoj kršćanskoj tradiciji. Kasnije je taj običaj, znatno ublažen, makar se i danas, razdoblje došašća gleda kao vrijeme suzdržavanja od velikih slavlja i gozbi.

U došašću, izrađuje se i stavlja na stol, adventski vijenac od zimzelenih grančica sa četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje u došašću. Prve nedjelje adventa zapali se prva svijeća.

Svake nedjelje upali se još jedna tako da do četvrte nedjelje gore sve četiri svijeće.

Prva svijeća na adventskom vijencu pali se danas, to je svijeća NADE.

Idućeg tjedna na redu je svijeća MIRA I SPOKOJA u kući.

Zatim dolazi svijeća RADOSTI I VESELJA, a posljednja je svijeća LJUBAVI.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img