spot_img
spot_img
N24VijestiBiHDarko Elez u cijelosti priznao krivnju, osuđen na 15 godina zatvora

Vijesti

Darko Elez u cijelosti priznao krivnju, osuđen na 15 godina zatvora

PODIJELITE ČLANAK

Optuženi Darko Elez (1980.) u cijelosti je priznao krivnjuu za krivična djela za koja ga tereti optužnica u predmetu kodnog imena “Lutka”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Za optuženog je predložena kazna od 15 godina zatvora, kao najstrožija kazna u okviru sporazumnog priznanja krivnje za organizirani kriminal u povijesti Tužiteljstva i Suda BiH. U skladu sa sporazumom, od optuženog će biti oduzeta nezakonita imovinska korist stečena izvršenjem krivičnih djela. Sporazumnim priznanjem optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH, kao i pristao na suradnju s tužiteljskim institucijama BiH i Srbije, u rasvjetljavanju teških krivičnih djela.

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum i osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, čime je predmet “Lutka” u potpunosti pravomoćno okončan.

Optužnica protiv Eleza u predmetu “Lutka” potvrđena je još u rujnu 2013. godine. Elez je 3. ožujka izručen iz Srbije, gdje je živio nakon što je tamo izdržao zatvorsku kaznu. Optužnica iz slučaja “Lutka” tereti Eleza za organizirani kriminal u vezi s više teških krivičnih djela, među kojima su teška ubojstva, pokušaj ubojstva i pljačke transporta novca, počinjena od 2005. do 2009. godine.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img