spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiDatulje: Treba li ih izbjegavati zato jer sadrže puno prirodnog šećera?

N24-ZANIMLJIVOSTI

Datulje: Treba li ih izbjegavati zato jer sadrže puno prirodnog šećera?

PODIJELITE ČLANAK

Datulje sadrže visoku količinu prirodnog šećera te mnogi smatraju da bi ih radi toga trebali izbjegavati. Međutim, ovo slatko voće puno je hranjivih sastojaka, što ih čini dobrim izborom za zasladiti se

Postoji tri tisuće različitih vrsta datulja, beru se u jesen i zimu. Datulje su karakteristične po naboranoj kožici, vlaknastim unutarnjim sjemenkama i duguljastom obliku. Boja im varira od žute, smeđe, crvenkaste do crne. Često je mišljenje da su datulje sušeno voće. Međutim, one su zapravo cijeli, svježi plodovi koji gube do 70 posto vlage dok sazrijevaju na stablu. Kako sočna datulja gubi svoju vlagu, sadržaj šećera postaje koncentriraniji, ali i njezine hranjive tvari. Kako biste iskoristili najbolje od datulja, važno je pravilno ih skladištiti. Datulje treba čuvati u hladnjaku ili na hladnom i suhom mjestu kako bi se sačuvala njihova antioksidativna svojstva.

Nutritivna vrijednost 100 g datulja:

  • Kalorije  282 kcal
  • Masti 0, 4 g
  • Ugljikohidrati 75 g (od čega 8 g vlakana, 63 g šećera)
  • Bjelančevine 2, 5 g
  • Sadrže: Kalij, Bakar, Mangan, Željezo, V.vitamin B6, Magnezij

Dobrobiti datulja u prehrani

Velik udio polifenola. Polifenoli su antioksidativni spojevi koji mogu zaštititi tijelo od upale. Datulje sadrže više polifenola od većine drugog voća i povrća. Polifenoli mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, poput ateroskleroze, infarkta miokarda i bolesti koronarnih arterija.

Bogate su fenolima

Fenolni spojevi su aktivni sastojci u biljkama koji mogu djelovati kao antioksidansi i boriti se protiv patogena u tijelu. Antioksidansi su tvari koje sprječavaju oštećenje stanica od štetnih slobodnih radikala. Visoko reaktivni slobodni radikali nestabilne su molekule koje mogu povećati rizik od razvoja bolesti poput demencije, Alzheimerove bolesti, bolesti srca i raka. Istraživanje je pokazalo je da je antioksidacijska aktivnost datulja najveća kada su u fazi sazrijevanja. Studije su također otkrile da se određene vrste datulja mogu boriti protiv mikroba kao što su Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Escherichia coli.

Pomažu proizvodnji prostaglandina koji olakšavaju porođaj

U nastojanju da smanje komplikacije pri porodu, istraživači su proučavali učinke konzumacije datulja u različitim fazama poroda. Zbog svoje visoke kalorijske vrijednosti i udjela ugljikohidrata, utvrđeno je da datulje trudnicama daju dovoljno energije da spriječe fizičku iscrpljenost, prema pregledu iz 2020. objavljenom u časopisu BMC Pregnancy & Childbirth. Datulje također sadrže nekoliko masnih kiselina koje pomažu u proizvodnji prostaglandina koji ubrzavaju proces poroda povećavajući kontrakcije i omekšavajući cerviks. Osim prostaglandina, datulje sadrže spojeve koji se vežu za receptore oksitocina kako bi pokrenuli kontrakcije. Najznačajnije, pokazalo se da datulje značajno skraćuju aktivnu fazu poroda, prema istom pregledu iz 2020.

Značajan udio vlakana

Samo ¼ šalice datulja osigurava 12 posto čovjekove dnevne potrebe za vlaknima. Vlakna doprinose osjećaju sitosti i važna su za probavu.

Visok udio kalija

Kalij je elektrolit koji tijelu treba za dobro zdravlje srca, a pomaže u izgradnji mišića i proteina u tijelu.

Izvrsna zamjena za šećer

U receptima za kolače umjesto šećera stavite datulje, dobit ćete jednaku slatkoću bez praznih kalorija.

Rizici

Datulje imaju vrlo visok udio šećera u odnosu na ostatak njihove hranjive vrijednosti. Osobe koje pokušavaju kontrolirati šećer u krvi, poput oboljelih od dijabetesa trebaju imati na umu ukupnu količinu šećera koje ovo voće sadrži.  Umjerena konzumacija (za dijabetičare dvije dnevno) neće značajno povisiti razinu šećera u krvi. Osim toga, dat će im potrebne nutritivne sastojke i vlakna nužna za redovitu probavu.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img