N24VijestiCrna kronikaDijete progutalo mamin vjenčani prsten pa završilo na Hitnoj

N24 VIJESTI

Dijete progutalo mamin vjenčani prsten pa završilo na Hitnoj

PODIJELITE ČLANAK

Neobična nezgoda danas se dogodila u Zagrebu. Na hitan pedijatrijski odjel u KBC-u Sestre milosrdnice stiglo je dijete koje je progutalo mamin vjenčani prsten. Srećom, liječnici su ustanovili da nije u opasnosti pa su ga nakon pregleda pustili doma kako bi stolicom izbacilo progutani prsten iz tijela, piše Večernji list.

Roditelji bi uvijek trebali biti oprezni jer je poznato da djeca sve stavljaju u usta. Zato i postoji preporuka da se svi sitni predmeti sklone iz dohvata djece. U načelu, kad dođe do toga da dijete nešto proguta, napravi se rendgenska snimka pa se, ako se predmet nije zaglavio, preporučuje da dijete jede puno kašice kako bi progutano izašlo van.

“Predmeti veličine do par centimetara vrlo vjerojatno mogu proći kroz dječja crijeva pa se najčešće čeka da prođe. Prsten je gladak pa će najvjerojatnije proći. U slučaju oštrog predmeta koji može nanijeti ozljedu, gastroskopski se izvlači van, a dijete se pritom uspava”, opisao je jedan liječnik hitne službe za Večernji list.

Znatno opasniji slučaj je kad dijete neki mali predmet udahne jer tada može doći do gušenja i drugih komplikacija i potrebno je zahvatom izvaditi ga što prije.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još