N24MagazinLifestyleDjeca koja su rijetko bolesna imaju ove navike

N24 MAGAZIN

Djeca koja su rijetko bolesna imaju ove navike

PODIJELITE ČLANAK

Jeste li se ikada zapitali zašto je vaše dijete stalno prehlađeno? Dijete mora izgraditi imunitet, stoga je normalno da češće obolijeva u prvim godinama boravka u kolektivu. No osim što imunitet djeteta možete osnažiti zdravom prehranom, postoji još nekoliko navika koje su usvojila djeca koja su rijetko bolesna.

Higijena ruku je nužna

Koliko god zvučalo beznačajno, pranje ruku je učinkovito u suzbijanju širenja infekcija. Pranje ruku izvrstan je način uklanjanja bakterija i virusa koje djeca mogu pokupiti dok se igraju, dijele igračke i dodiruju predmete.

Nedodirivanje lica

Virusi se šire kapljičnim putem. U tijelo druge osobe ulaze kroz nos, oči i usta. Zato je važno naučiti dijete da ne dodiruje lice.

Dovoljno sna

Rutina spavanja je neophodna, posebno za djecu. Nedostatak sna često se povezuje s oslabljenim imunološkim sustavom. Studije su pokazale da je veća vjerojatnost da će se ljudi razboljeti ako ne spavaju dovoljno, a to vrijedi i za djecu. Koliko nam je sna potrebno ovisno o dobi, doznajte ovdje.

Tjelesna aktivnost

Redovita tjelovježba iznimno je zdrava za održavanje cjelokupnog zdravlja. Poznato je da tjelovježba stimulira stanični imunitet, što znači da pomaže povećati cirkulaciju imunoloških stanica u tijelu. Iako se djeca ne moraju prepustiti intenzivnim vježbama poput odraslih, mora ih se poticati da barem sudjeluju u aktivnostima koje ih održavaju aktivnima tijekom dana.

Zdrava i uravnotežena prehrana

Svaki roditelj zna koliko je prehrana važna za djetetov imunološki sustav. Stavite na djetetov tanjur puno šarenog voća i povrća. Pokušajte uključiti hranu bogatu vitaminima C i D te vlaknima, što ne jača samo njihov imunološki sustav i zdravlje kostiju nego također potiče dobro zdravlje probavnog sustava.

Važnost cijepljenja

I na kraju, ne zaboravite da se cijepljenjem možemo zaštititi od raznih bolesti. Cijepljenje je jedan od najboljih načina zaštite djece i odraslih od infekcija i bolesti. Imunološkom sustavu pruža dodatni sloj zaštite i pomaže tijelu u borbi protiv stranih patogena.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još