spot_img
spot_img
N24politikaDodik: Hrvatska je bila agresor u BiH, a Srbija nije

N24

Dodik: Hrvatska je bila agresor u BiH, a Srbija nije

PODIJELITE ČLANAK
Predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio je Hrvatsku da je tijekom rata u BiH izvršila agresiju na ovu zemlju, a ponovno je tvrdio kako je današnja Hrvatska odgovorna i za zločine počinjene u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) tijekom Drugog svjetskog rata.

Dodik je to kazao reagirajući na izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je u nedjelju za posjeta Stocu, kritizirao jednu publikaciju, predstavljenu u subotu u Sarajevu, u kojoj se tvrdi kako su i Hrvatska i Srbija bile države koje su izvršile agresiju na BiH što je, kako se tamo navodi, utvrđeno i presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Grlić Radman je kazao kako se ne mogu uspoređivati uloge Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu, istakavši kako ne bi bilo cjelovite, neovisne i suverene BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvata.
Dodik ga je nakon toga verbalno napao, ljut zbog činjenice da je Hrvatska bila jedan od sponzora rezolucije kojom je Opća skupština UN osudila genocid u Srebrenici počinjen nad Bošnjacima 1995.
Naravno da je Hrvatska aktivno sudjelovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije koja nije imala niti jednu vojnu postrojbu na teritoriju BiH. O sudjelovanju Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud (ICTY) kvalificirajući to kao udruženi zločinački pothvat, izjavio je Dodik lokalnim medijima u Republici Srpskoj.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img