spot_img
spot_img
N24politikaDodik na komemoraciji za Jasenovac: ‘Hrvatski narod je kolektivno kriv’

N24

Dodik na komemoraciji za Jasenovac: ‘Hrvatski narod je kolektivno kriv’

PODIJELITE ČLANAK

Srpski političari iz BiH, Srbije i Crne Gore danas su u Donjoj Gradini održali komemoraciju za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac, no pritom su ponovo višestruko uvećavali broj onih koji su tamo ubijeni, a poslali su i poruke kojima su nijekali genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Donja Gradina je mjesto na bosanskohercegovačkoj obali Save nasuprot Jasenovcu, a u vrijeme postojanja jasenovačkog logora tamo su provođena pogubljenja zatočenika.

 

 

Vlasti Republike Srpske i Srbije, kao i svake godine do sada, tamo su organizirale svoje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu uz tvrdnje kako je tamo tijekom ustaškog režima od 1941. do 1945. godine ubijeno 700 tisuća ljudi, unatoč tome što su do sada dokumentirani podaci o nešto više od 83 tisuće žrtava.

U srebrenici se nije dogodio genocid, a ovdje jest’

Spornu brojku od 700 tisuća ubijenih ponavljao je i Milorad Dodik uz tvrdnje kako su se u Hrvatskoj “stotinu godina oštrile sjekire” da bi se od 1941. godine počelo ubijati Srbe pa je sugerirao kako je hrvatski narod kolektivno kriv zbog zločina ustaša.

“Vrlo je malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima”, kazao je Dodik.

Najavio je kako će u Donjoj Gradini Srbija i RS napraviti svoj spomenik žrtvama Jasenovca kako “ne bi ograničavalo” način na koji će oni to ubuduće komemorirati.

 

Zazivao je jedinstvo svih Srba na području Balkana i žalio se zbog njihova statusa u Hrvatskoj, Crnoj Gori, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji te je tvrdio kako se srpskom narodu bez dokaza pokušava nametnuti odgovornost za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

“Tamo se nije dogodio genocid, a ovdje jest”, kazao je Dodik koji se obrušio i na Njemačku zbog sponzoriranja rezolucije o Srebrenici koju bi trebala usvojiti opća skupština Ujedinjenih naroda. Dodik je danas izveo zaključak kako je to zapravo nastavak iste politike Berlina još od Drugog svjetskog rata.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img