N24politikaDodik odustao od uhićenja Schmidta

N24-POLITIKA

Dodik odustao od uhićenja Schmidta

PODIJELITE ČLANAK

Milorad Dodik povukao je ranije izrečenu prijetnju uhićenjem visokom predstavniku Christianu Schmidtu ako kroči u RS, no poručio mu je u nedjelju da nije dobrodošao u taj entitet gdje se s njime nitko neće susresti.

Nakon Dodikovih prijetnji izrečenih ranije ovaj tjedan reagirali su američki State Department, EU i Velika Britanija ističući da bi uhićenje njemačkog političara na čelu međunarodne uprave u BiH na području RS-a predstavljalo kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sam Schmidt poručio je da će sljedećeg tjedna posjetiti RS te da ga Dodik u tome neće spriječiti.

U nedjelju je Dodik opetovao da ne priznaje Christiana Schmidta za visokog međunarodnog predstavnika budući da njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a kao što je to običaj s njegovim prethodnicima, no povukao je ranije prijetnje da će biti uhićen te deportiran ako stupi na teritoriji Republike Srpske te .

Nitko od nas neće nikakvu silu primijeniti. To je više neko bildanje mišića koje će oni pokušati. Schmidt nije dobrodošao u RS i njezine institucije i nije se ni s kim sastao otkad je došao, istaknuo je Dodik.

Dodao je kako će policija spriječiti incident ne isključujući međutim ‘neugodnosti’ u slučaju da visoki predstavnik ipak dođe u taj entitet sljedećeg tjedna.

Јednog dana ćemo ga istjerati, poručio je Dodik i podsjetio kako je Narodna skupština RS-a donijela odluku da ne prihvaća nijednu Schmidtovu odluku, izvještava Hina.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još