Meka, nježna i puna okusa – takva je domaća bajadera. I, ne manje važno, ne treba biti ekspert da bi dobro ispala. Ova ljepotica puna okusa ukrasit će svaki blagdanski stol, a gosti će tražiti, sasvim sigurno, još! Recept sadrži kokos, međutim, jednako čarobno ispast će i ako se količina kokosa u receptu zamijeni mljevenim orasima, bademima ili lješnjacima.
Sastojci:
Smjesa s keksom
- 500g mljevenog keksa
- 200g kokosa (mljevenih badema, oraha ili lješnjaka)
- 250g šećera
- 200ml mlijeka
- 250g maslaca ili margarina
- 1 vanilin šećer
- 1,5 žlica ruma
Glazura:
- 200g čokolade za kuhanje
- 6 žlica ulja
Priprema:
Pomiješajte keks i kokos u velikoj posudiU lončić stavite mlijeko, margarin, šećer i vanilin šećer, stavite na laganiju vatru da se sastojci istope. Čim se sastojci istope, prelijte ih preko keksa i kokosa, nastavite miješati kuhačom. Dodajte rum pa nastavite mijesiti rukama. Tepsiju malo pouljite (dimenzije tepisje oko 26 X 39 cm) i rasporedite smjesu, vjerovatno će vam biti lakše prstima, a na kraju još zagladite nekom špahtlom. Prelijte glazuru od čokolade i stavite u frižider da se stegne. Kada se odlučite rezati kolač, izvadite ga iz frižidera barem 15 minuta na sobnu temperaturu, tako da ne puca prilikom rezanja.