spot_img
spot_img
N24VijestiBiHDora Ćosić iz Viteza osvojila 67. Zagiping

N24 sport

Dora Ćosić iz Viteza osvojila 67. Zagiping

PODIJELITE ČLANAK

Nakon tri godine vratio se Zagiping, koji je oduvijek bio jedno od najvažnijih natjecanja za mlade stolnotenisače i stolnotenisačice.

Na samom turniru u dva dana igralo je petstotinjak igrača, a juniorske naslove osvojili su Leon Benko (GSTK Zagreb) i Dora Ćosić (Mladost), dok su mlađejuniorski naslovi završili u rukama Gabrijela Marjanovića (STK Zagreb) i Neve Gojković (Mladost).

Ono što je za nas svakako najzanimljivije je kategorija juniorki, gdje je nastupala naša Dora Ćosić. Naslov je uzela Dora Ćosić (Mladost), u polufinalu je s 3:2 (-6, 9, 6, -7, 3) svladala Zrinku Rebić (STK Zagreb), a u finalu i tri godine mlađu suigračicu Nikolinu Miličević s 3:1 (7, -7, 7, 10). Uz Rebić treće mjesto osvojila je Bruna Borovec (Mladost). Inače, nakon ovog uspjeha Ćosić je preuzela vrh na juniorskoj rang listi, a preskočila je Borovec.
I kod mlađih juniorki naslov je pripao Mladosti, a uspjeh je potpisala Neva Gojković. U polufinalu je svladala Maru Markovanović (Dugo Selo) s 3:0, a zatim za zlato s istim rezultatom i Lanu Benko (STK Zagreb). Inače, na cijelom turniru Gojković je ispustila tek set. Dvije godine mlađa Benko je velik posao napravila u borbi za finale kada je pobijedila Miličević u pet setova (-8, 9, 8, -7, 9). Inače, Miličević je prethodna dva turnira bila zlatna.
Kod kadetkinja Leeloo Vukelja (Aquaestil) je osvojila drugo zlato ove sezone. Prvo je osvojila u Osijeku na memorijalu Matije Gregića, a sad je to ponovila na Zagipingu. U polufinalu je s 3:1 nadigrala Franku Miškić (Šibenik), a potom je za prvo mjesto s 3:1 svladala Lanu Benko (STK Zagreb). Treće mjesto, uz Miškić, osvojila je Elena Vukovac (Aquaestil). Na rang listi kadetkinja došlo je do promjene, Vukelja je sada prva, Vukovac je pala za jedno mjesto, a Benko je preskočila Miškić te je treća.
Karla Ivičić (Sveti Jakov Jadranovo) nastavila je svoj niz. Dosad se odigralo šest turnira ove sezone i na svih šest prvo mjesto u konkurenciji mlađih kadetkinja osvojila je mlada igračica iz Jadranova. U polufinalu je imala težak meč protiv Ive Lešić Duralije (TIS), ali je prošla dalje nakon što je gubila 2:1 (8, -9, -7, 7, 8). Inače, to su joj bila jedina dva seta koja je izgubila na cijelom turniru. Za naslov je s 3:0 nadigrala Saru Rivetti (Zagorac). Uz Lešić Duraliju treće mjesto osvojila je Mia Romić (Mladost), koja je za medalju s 3:1 svladala drugu nositeljicu Anđelu Živković (Šibenik).
Kod najmlađih kadetkinja zablistala je Stela Presečki (Zagorac). U polufinalu je s 3:1 pobijedila Petru Lipovščak (Jaska), a potom je u finalu s 3:0 nadigrala Tamaru Grobotek (Donji Miholjac). Potonja je imala težak meč u polufinalu protiv Romee Matas (Lučica), povela je 2:0 nakon dva fiksa, ali potom je prolazak izborila u petom setu (10, 10, -6, -8, 5).
I dok je u starijoj kategoriji bila treća, kod klinceza je osvojila prvo mjesto. U finalu smo gledali dvoboj Korčulanki iz STK Lučica, a Romea Matas je s 3:0 bila bolja od Antee Tasovac. Treće mjesto osvojile su Zrinka Pintur (Jaska) i Antonija Bogović (Malinska).

Kod juniora dominirali su igrači iz Zagreba, njih pet iz GSTK Zagreb, jedan iz STK Zagreb, a među njih se probio i Vito Milak (Visia). Najviše zadovoljstvo ima GSTK Zagreb s obzirom na to da su tri medalje završile u njihovim rukama, a u četvrtfinalu su imali čak pet igrača. Leon Benko je osvojio naslov, a na putu do zlata ispustio je tek dva seta na cijelom turniru. Jedan set u skupini, a drugi set u finalu protiv suigrača Luke Lozušića (4, -9, 6, 6). Treće mjesto pripalo je Ivanu Henclu (GSTK Zagreb) i Gabrijelu Marjanoviću (STK Zagreb).
U starijoj kategoriji je bio brončani, ali zato je u mlađejuniorskoj uzeo zlato. Gabrijel Marjanović (STK Zagreb) je najteži susret turnira imao u osmini finala kada je protiv Marka Mlinara (Split) prošao nakon pet setova (5, -8, -8, 9, 3), a potom je do kraja turnir ispustio tek set, a za kraj je u finalu s 3:0 nadigrao Vitu Milaka (Visia). Treće mjesto osvojili su Puljani Andrej Mrkić i Deni Vale.
Kadetsko zlato završilo je u rukama Ante Kolaka (Cibalia), a sve ostalo je završilo u rukama istarskih igrača. Vinkovčanin je u polufinalu s 3:0 svladao Lea Bernaza (Brovinje), a potom je za zlato s 3:1 nadigrao i Denija Valea (Pula). Uz Bernaza, bronca je završila u rukama Matije Zohila (Pula).
Kod mlađih kadeta prvo mjesto je osvojio Nikola Jurić (Marathon) i na tom putu je bio prilično uvjerljiv. Tek jedan izgubljeni set i to u finalu gdje je s 3:1 bio bolji od Bone Hrnčića (TIS). Treće mjesto pripalo je Paolu Puliću (Vrsar) i Ivanu Smiljaniću (Požega). Pulić je za medalju izbacio drugog nositelja Matea Terihaja (Samobor) i to u pet neizvjesnih setova (12, -6, -10, 11, 9).
Šimun Milošević (Mladost) je osvojio i drugi uzastopni turnir u konkurenciji najmlađih kadeta. Nakon Varaždina najbolji je bio i na Zagipingu i pritom na putu do prvog mjesta nije ispustio niti set. U finalu je s 3:0 bio bolji od Lovra Ovničevića (Stubica). Treće mjesto osvojili su Karlo Pavlović (Stubica) i Nikola Vučinić (Cibalia).
Kod klinaca zlatom se okitio Arian Okanović (Malinska). U finalu je s 3:0 bio bolji od Adama Petrovića (Opatija ’08.), dok su treće mjesto osvojili Niko Škoko Zdelar (Požega) i Mateo Pavlović (Stubica).

Prvi turnir održan je 1955., a sada se tradicija nastavila i turnir je doživio 67. izdanje u organizaciji Stolnoteniskog saveza Zagreba i sufinanciranje Sportskog saveza Grada Zagreba.
Doduše, umjesto Doma sportova natjecanje je održano u Dugom Selu, termin je pomaknut na studeni, ali za to sve to ima opravdani razlog s obzirom na to da je proračun za sport Grada Zagreba izglasan naknadno. U budućnosti je intencija da se turnir vrati u Dom sportova, ali tek treba vidjeti razvoj situacije jer je najavljena potpuna obnova jedne od najpopularnijih zagrebačkih dvorana.
Nagrade najboljima dijelili su Mario Dokmanić, predsjednik Stolnoteniskog saveza Zagreba i član Upravnog odbora SSGZ-a te Tihomir Mostovac, član Izvršnog odbora STSZ-a. Podjeli nagrada prisustvovao je i Petar Turković, član Upravnog odbora SSGZ-a, kao i Zoran Primorac, predsjednik HSTS-a. Također, na turniru su dodijeljene plakete HSTS-a zaslužnim stolnoteniskim djelatnicima. Za neprocjenjiv doprinos u razvoju stolnog tenisa u Hrvatskoj, a posebno u gradu Zagrebu te vođenju STK TIS, jednog od najboljih hrvatskih klubova, nagrade su primili Tihomir Mostovac i Vedran Vukelić. Plakete im je uručio Zlatko Pospiš, bivši predsjednik HSTS-a i budući počasni predsjednik HSTS-a.

 

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img