spot_img
spot_img
N24VijestiEuropske zrakoplovne vlasti upozorile: 'Rusija ometa GPS signal letova'

Vijesti

Europske zrakoplovne vlasti upozorile: ‘Rusija ometa GPS signal letova’

PODIJELITE ČLANAK

Europske zrakoplovne vlasti upozorile su danas kako Rusija opstruira GPS navigacijski sustav komercijalnih letova od Finske preko Mediterana pa čak i do Iraka. Uočili su poremećaje u u globalnim navigacijskim satelitskim sustavima (GNSS), koji uključuju GPS, a navode da su uzrokovani ometanjem satelitskih signala.

Otkako je izbio rat u Ukrajini opazili su, tvrdi Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA),  da se ometanje signala pojačalo u geografskim područjima koja okružuju zonu sukoba i drugim dijelovima. EASA je usto priopćila, kako prenosi Daily mail, da su problem zamijetili u Kalinjingradu, na Baltiku, u istočnoj Finskoj, Crnom moru, istočnom Sredozemlju i sjevernom Iraku.

– Ometanje sustava su zrakoplovi uočili u različitim fazama letova, što je u određenim slučajevima dovelo do preusmjeravanja ili čak do promjene odredišta zbog nemogućnosti izvođenja sigurnog postupka slijetanja – navodi agencija, prenosi Daily Mail, dodajući kako najvjerojatnije neće morati zbog toga obustaviti letove. Apelirali su i na djelatnike zračnih luka da prijave sve GPS anomalije i upozorili da bi operateri zrakoplova trebali biti spremni koristiti druge navigacijske alate u slučaju kvarova na satelitu.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img