Iako je dosta poskupjela, pečena jagnjetina je još uvijek jedna od najtraženijih delikatesa na pučkim slavljima. Na praznik Velike Gospe širom Hrvatske se od ranog jutra čekalo u redovima za porciju pečene jagnjetine i odojka. Najveća potražnja bila je u Dalmaciji.
U Sinju su posjetioci čekali u redu od 08.00 sati ujutro kako bi kupili porciju pečenja. Prodavci su još prošle godine podignuli cijenu za 15 odsto, a ove godine za još dodatnih 30 odsto za kilogram pečenja. Tako su posjetioci plaćali 40 evra za kilogram janjetine i 30 evra za prasetinu.
“Za razliku od prošle godine, kila pečenja je kod mene skuplja za 10 evra. Mislim da je kod svih više-manje isto. Ove godine su cijene otišle u nebo, moramo i mi pronaći sredinu. Meso se ne vrti samo, struja je skuplja, a i drva. Ali ljudi se ne žale. Koliko sam donio, toliko sam i prodao. Nije ostao ni jedan komadić”, rekao je jedan od prodavaca u Sinju.
U Vrpolju kod Šibenika mirisi pečenja privlačili su posjetioce koji su stvorili redove. Glavno pitanje nije bila cijena, već je li dobro pečeno. U vrpoljskoj pečenjari za praznik cijena pečenja je bila kao i u Sinju, a u ponudi su imali glavu jagnjeta za dva evra i praseta za četiri.
U Dalmaciji se zbog velike popularnosti slave i dani jagnjetine. Na ostrvu Pagu u Mandrama održava se “Fešta jagnjetine”. Martin Topali, vlasnik pokretne pečenjare u Bibinjama, u isto vrijeme može peći 18 jaganjaca ili prasića.
Na Veliku Gospu u Stankovcima ove je godine prodao 40 komada, za 30 evra kilogram janjetine i 20 prasića. Topali kaže kako su ljudi čekali u redu.
“Cijelu godinu pečemo jagnjetinu i prasiće na različitim lokacijama. Ove sezone smo do sada prodali oko 300 komada. Za sada se ljudi ne žale na cijenu. Često nam se desi da se čeka u redu i po pola sata za kilogram jagnjetine”, rekao je Topali.
“Prodavali smo i na ostrvu Pagu za ‘Feštu jagnjetine’. Tamo sam prodao oko 55 komada jagnjetine, a cijena joj je bila 35 evra. Moram priznati da najviše kupuju domaći, a u redu se pronađu i stranci koji žele probati ovu delikatesu”, dodaje Topali, prenosi “Index”.
Jablanica je već decenijama prava oaza za ljubitelje pečenja, ali u tom gradu u Bosni i Hercegovini više nije najskuplja janjetina.
Poznato je da većina putnika prema Jadranskom moru ili vikend provodu u Mostaru, ovaj hercegovački gradić bira za mjesto za predah i osvježenje od puta.
Naravno, uvijek se gleda da to bude vrijeme ručka i da se svrati na janjetinu.
Nažalost po gurmane loša vijest je da cijene janjetine rastu iz mjeseca u mjesec.
U jednom restoranu kilogram janjetine u Jablanici košta čak 55 KM. Radnici i šefovi restorana cijenu pravdaju sa tri razloga – teško je naći kvalitetnu janjetinu. Nabavna cijena janjadi je dosta porasla. A treći razlog – poskupio i ugalj.
Kako saznajemo, janjetina u poznatom restoranu Udovice, koji se nalazi između Mostara i Čitluka u mjestu Sretnice, odnedavno košta – 60 maraka.
Izvor: Crna Hronika