spot_img
spot_img
N24VijestiEvo zašto ove godine Blagovijest ne slavimo 25. ožujka

N24

Evo zašto ove godine Blagovijest ne slavimo 25. ožujka

PODIJELITE ČLANAK
Blagovijest ili Svetkovinu Navještenja Gospodinova slavimo devet mjeseci prije Božića, odnosno 25. ožujka.

No, postoji iznimka zbog koje se ne slavi uvijek na taj datum, a radi se o tome on može “pasti” na dan koji pokreće prijenos svečanosti.

Naime, nakon drugog Vatikanskog koncila, papa Pavao VI. donio je opće norme za liturgijsku godinu prema kojima se različita liturgijska slavalja redaju po prvenstvu ili važnosti.

U dokumentu se navodi kako korizmene nedjelje i dani Velikoga tjedna imaju prednost, čak i pred Gospodnjim blagdanima kao što je ovaj.

Tako će se slavlje na primjer ako je 25. ožujka korizmena nedjelja, prebaciti na ponedjeljak, 25. ožujka, ili u današnjem slučaju ako “pada” na ponedjeljak u Svetom tjednu, prenijeti na prvi ponedjeljak nakon uskrsne osmine, što znači da će se slaviti 8. travnja.

Blagovijest označava dan kada je anđeo Gabrijel navijestio Mariji da će začeti Isusa Krista, zbog čega se još naziva Navještenje.

Prema Bibliji, točnije Lukinom evanđelju, radosnu vijest Marija je dočekala riječima: Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj.

Ovaj blagdan ima veliko značenje za Katolike budući da navješćuje dolazak Isusa Krista – Sina Svevišnjega koji će otkupiti svijet.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img