spot_img
spot_img
N24VijestiBiHFBiH: Radnu snagu sve više čine stranci

N24-VIJESTI

FBiH: Radnu snagu sve više čine stranci

PODIJELITE ČLANAK

Zbog nedostatka domaće radne snage gotovo svakog mjeseca u Federaciji BiH izda se dvjestotinjak radnih dozvola za strane državljane.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, samo tijekom rujna ove godine stranim državljanima odobrene su 182 radne dozvole, a tijekom kolovoza 208 radnih dozvola.

Isti podaci pokazuju da je u srpnju ove godine stranim državljanima odobreno 212 radnih dozvola, u lipnju 178 radnih dozvola, u svibnju 103 radne dozvole, a u travnju 181. Podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH pokazuju da je u prvih šest mjeseci 2022. ukupno za područje cijele države BiH izdano 1270 radnih dozvola, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 274 radne dozvole.

Rast će broj stranaca

Najviše radnih dozvola izdano je za sektore građevinarstva, trgovine i poslovanja nekretninama, i to za državljane Srbije (253), Turske (242), Kine (85), Kuvajta (60), Bangladeša (48), Ujedinjenih Arapskih Emirata (42), Sirije (36), Albanije (35), Hrvatske (32) i Saudijske Arabije (30). Sudeći prema rezultatima istraživanja tržišta rada 2022./2023., koje na godišnjoj razini provode Federalni zavod i županijske službe za zapošljavanje, broj stranaca u idućem bi razdoblju mogao samo rasti.

Od ukupno 1380 anketiranih poslodavaca, njih 790 ili 57,2% iskazalo je potrebu za zapošljavanjem novih radnika u 2023. godini (čak njih 5630), uglavnom zbog očekivanog povećanja obujma poslovanja. Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u idućoj godini iskazane su za zanimanjima u industriji (31%), kao i u uslužnim djelatnostima (31%), zatim u trgovini (27%) i građevinarstvu (11%).

Riječ je upravo o onim sektorima gdje već nedostaje domaće radne snage. Najtraženija zanimanja, prema rezultatima anketiranja, bit će prodavač – trgovac, konobar, šivač, bravar, zavarivač, telefonist – operater u pozivnom centru, kuhar, vozač kamiona, zidar, CNC operater, stolar, tesar, krojač, armirač, elektrotehničar i strojarski tehničar.

Radna dozvola strancima omogućava pravo na rad u BiH na isti način kao i državljani BiH, s jednakim pravima i obvezama. Zavod za zapošljavanje izdaje radnu dozvolu na temelju Zakona o zapošljavanju stranaca. Trajanje radne dozvole je najviše godinu dana te se mora obnoviti prije isteka roka, godinu dana od datuma izdavanja. Iz Udruge poslodavaca FBiH navode kako je za dobivanje ove dozvole potrebno oko šest mjeseci.

Godišnja kvota i potrebe

Zbog sve veće potrebe poslodavaca za uvozom radne snage Vijeće ministara BiH je prije nekoliko mjeseci na prijedlog Ministarstva civilnih poslova donijelo odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022. godinu, kojom se u značajnoj mjeri povećava broj radnih dozvola koje se u Bosni i Hercegovini mogu izdanih strancima.

Tako je broj dozvola u prerađivačkoj industriji za FBiH s ranije predloženih 70, na inzistiranje Udruge poslodavaca FBiH, povećan na 300, u djelatnosti proizvodnje i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom s pet dozvola za FBiH na 110, u djelatnosti građevinarstva u odnosu na predloženih 30 za FBiH, broj dozvola povećan je na 320. Kada je u pitanju djelatnost prijevoza, skladištenja i veza, broj dozvola je s predloženih 10 povećan na 20 u FBiH.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane, u sektorima hotelijerstva i ugostiteljstva s ranije predloženih 30 broj dozvola u FBiH povećan je na 150. Što se tiče djelatnosti informacija i veza, broj dozvola je s predloženih 10 u FBiH povećan na 110. Prema podacima Udruge poslodavaca FBiH, u ovome trenutku na tržištu radne snage u BiH nedostaje oko 30.000 radnika, posebice u proizvodnim djelatnostima, poput građevine, drvne i kemijske industrije… S druge strane, 30. rujna ove godine na evidencijama službi za zapošljavanje bilo je registrirano 284.988 osoba, od čega 64.987 u dobi između 15 i 29 godina.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img