spot_img
spot_img
N24VijestiBiHFederalni inspektori izdali 533 prekršajna naloga

N24-VIJESTI

Federalni inspektori izdali 533 prekršajna naloga

PODIJELITE ČLANAK

Federalni inspektori izvršili su za mjesec dana 1.372 pojačana inspekcijska nadzora u FBiH, a za utvrđene prekršaje predviđene su sankcije u iznosu višem od 830.000 KM.

Tijekom pojačanih inspekcijskih nadzora u oblasti sive ekonomije, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su u razdoblju od 13. ožujka do 13. travnja ove godine 1.372 pojačana inspekcijska nadzora i 13 kontrolnih nadzora.

U tim nadzorima evidentirani su prekršaji koji podrazumijevaju izdavanje 533 prekršajna naloga s financijskim teretom od 830.652 KM.

Subjektima nadzora kod kojih su uočena manja odstupanja izdana su 103 rješenja o otklanjanju nedostataka, te zbog propusta neće biti prekršajno sankcionirani ukoliko ih otklone u ostavljenom roku. Izrečena su i 53 rješenja o zabrani (46 rješenja o privremenoj zabrani rada za fizičku osobu zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, šest rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala i jedno rješenje o zabrani prometovanja fitofarmaceutskim sredstvima), a za naplatu na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak je evidentiran iznos od 253.563,89 KM. U nadzorima u oblasti radnih odnosa u suradnji sa županijskim inspekcijama rada, zatečeno je 18 radnika na crno, navodi se.

U kontrolama temeljem Zakona o fiskalnim sustavima FBiH utvrđeno je da svaki od 564 kontrolirana subjekta posjeduje fiskalnu kasu, dok 84 subjekta u trenutku nadzora nisu izdavali fiskalne račune zbog čega će biti prekršajno sankcionirani.

Kazne za neizdavanje fiskalnog računa propisane su Zakonom o fiskalnim sustavima FBiH, a kreću se u rasponu od 2.500 KM do 20.000KM za pravnu osobu – obveznika, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te od 3.000 KM do 10.000 KM za poduzetnika.

Nadzore provode mješoviti timovi Federalne uprave za inspekcijske poslove, u suradnji sa županijskim inspekcijskim organima, u skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih županija u Federaciji Bosne i Hercegovine” za razdoblje ožujak – kolovoz 2023. godine”.

Predmet inspekcijskih kontrola su, između ostalog, prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivrede i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzori u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata.

Pojačani nadzori će trajati do 22. kolovoza 2023. godine.

Apeliramo na gospodarske subjekte da usklade svoje poslovanje sa pozitivnim propisima da ne bi bili predmet sankcioniranja, navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img