spot_img
spot_img
N24VijestiBiHFOTOGALERIJA: I ove subote održane radionice za djecu

HUM u Središnjoj Bosni

FOTOGALERIJA: I ove subote održane radionice za djecu

PODIJELITE ČLANAK

27. studenog 2021. godine održane su dvije trosatne radionice za djecu uzrasta od 3 do 10 godina.

Prva, s početkom u 10:00 sati bila je radionica za djecu uzrasta od 3 do 6 godina. Sam uvod obično bude prilika da se dodatno upoznajemo i razgovaramo i dešavanjima u prethodnom tjednu, dok za to vrijeme crtamo ili svatko od sudionika radi aktivnosti po vlastitom izboru.

Nakon toga, prešli smo na zajedničku prvu aktivnost, izrada labuda od broja dva. Pitali smo mališane na što ih oblik broja dva asocira, i zajedno došli do pretpostavke da će biti riječ o labudu koji oblikom podsjeća na siluetu labuda. Za izradu nam je bio potreban deblji papir na kojem je napisan broj dva, vata, ljepilo i škarice kojima smo iskružili kljun i krila, koja smo prije lijepljenja obojili flomasterima. Poseban značaj ima korištenje vate koja je upotpunila izgled labuda i koja je svojom teksturom oduševila mališane. Tako smo iskustveno upoznali neke materijale i upotrijebili maštu kako bismo broj dva pretvorili u lijepog bijelog labuda.

Nakon toga, kao odmor od aktivnosti pripremili smo malu užinu uz sokiće i vodu, a ostatak vremena proveli smo kroz aktivnosti slaganja cvjetića u raznim bojama po zadanom modelu, slaganje drvenih kockica sa slikama životinja, sortiranje kartica sa slikama na osnovu toga kojem godišnjem dobu predmet/pojava sa slike odgovara. Sve su to vježbe koje potiču razvoj perceptivnih vještina, logičkog zaključivanja te povezivanje dosadašnjih iskustava i znanja s novima.

Druga radionica počela je u 14:00 sati i okupila je mališane uzrasta 7 do 10 godina. U ovoj grupi često aktivnosti prilagođavamo individualnim potrebama i željama sudionika, što nam njihov broj i razlike u uzrastu omogućavaju. I u ovoj grupi smo izrađivali labuda od oblika broja dva jer im se ta aktivnost svidjela kad su vidjeli radove sudionika prve radionice.

Nakon izrade, prešli smo na igre iz zbirke igara u knjizi “Igrom do sebe – 102 igre za rad u grupi”. Prva od njih bila je igra “Zagonetna kuća” u kojoj voditeljica aktivnosti čita priču u kojoj se sudionici trebaju zamisliti. Igra je osmišljena tako da nastavak pročitane priče kod sudionika izazove reakciju o njihovim željama, očekivanjima i strahovima.

Još jedna slična aktivnost s ciljem da se razvije što bolja grupna dinamika i potakne mašta svih sudionika je igra “Što bi bilo kad bi…” Voditeljica aktivnosti upita, na primjer, što bi bilo kad bismo svi imali tri ruke, ili što bi bilo kad bi svi umjesto cipela nosili koturaljke… Izjave su izazvale smijeh i šaljive komentare nakon čega smo zaista zamislili svijet s takvim neuobičajenim situacijama i pokušali ih što realističnije zamisliti.

Sljedeća planirana aktivnost bila je izmisli priču na osnovu povezivanja pojmova koje smo sami predložili. Prvo smo na ploču napisali deset naizgled nespojivih pojmova uz uputu da svatko kaže ono nekoliko pojmova kojih se prvo sjete. Nakon toga valjalo je napraviti smislenu priču od zadanih pojmova. Uz malu pomoć voditeljice aktivnosti, svatko od sudionika je osmislio svoju priču od istih pojmova.

Za kraj smo zaigrali Twister te u opuštenoj atmosferi i dobrom raspoloženju dočekali roditelje.

Sljedeća planirana radionica je u utorak, u terminu od 16:00 do 19:00 sati, za djecu uzrasta od 3 do 6 godina.

FOTOGALERIJA: 

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img