spot_img
spot_img
N24VijestiBiHFotogalerija: Košnice Anese Kadić u Počitelju

Vijesti

Fotogalerija: Košnice Anese Kadić u Počitelju

PODIJELITE ČLANAK

Piše: Muamer Zukanović

U ambijentalnom prostoru društva za promociju kulturne baštine “Mlaz” Počitelj održana je izložba radova “Košnice” akademske kiparice Anese Kadić.

Izložba je održana u okviru tradicionalne manifestacije “Trešnjeva” (nedelja) koja se u Počitelju održava svake godine u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnosti Bosne i Hercegovine i Internacionalnom umjetničkom kolonijom Počitelj.

Na otvorenju izložbe poštovaocima umjetnosti okupljenim u MLAZ-u obratila je se Aida Šarac Berbić magistar historije umjetnosti.  U svom govoru o Anesi Kadić i njenom radu Berbić je kazala: “Umjetnički izraz Anese Kadić u prvoj dekadi njenog skulptorskog istraživanja materijala, forme i sadržaja prošao je kroz mnogobrojne metamorfoze: od minijatura animalnih motiva u bakru, limu, terakoti i pečenoj glini pa do poetike topline koja se ogleda u učahurenim ženskim aktovima od vune i kudjelje. Upravo u kombinaciji vune i kudjelje, Kadić je prepoznala materijale koji odgovaraju njenoj istinskoj prirodi i senzibilitetu artističkog izraza, koji teži da materijalizuje svoju nutrinu.”

O Anesi Kadić govorio je i osnivač društva za promociju kulturne baštine “MLAZ”  Zlatan Smajilović. On nije krio svoju sreću jer je Anesa Kadić dio MLAZ-a i jer “MLAZ” zajedno sa njom korača putem njenog  profesionalnog razvoja.

O Anesi Kadić:

Anesa Kadić završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek kiparstvo u klasi profesora Mirsada Šehića. Dobitnica je nagrade “Alija Kučikalić” za najbolju studenticu u akademskoj 2011/12.godini, a 2013. dobitnica je srebrene značke Univerziteta u Sarajevu.  Učestvovala je na brojnim internacionalnim i lokalnim projektima te realizaciji mnogih radionica i umjetničkih kolonija.

Angažovana je na kostimografiji za “Theatre Hair Show 2012.godine.

Samostalne  izložbe  “Žabe “, Galerija ” Roman Petrović “, Sarajevo, “Poetika topline”

Samostalna izložba skulptura u sklopu udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti “Zvono” Sarajevo, Samostalna izložba skulptura iz ciklusa “Poetika oblika u svjetlu mitskog i simboličkog” u sklopu projekta “Kulturno – umjetnički program u MLAZ-u” Počitelj.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img