spot_img
spot_img
N24Duhovni kutakGodišnji susret sjemeništaraca i odgojitelja Crkve u Hrvata

N24

Godišnji susret sjemeništaraca i odgojitelja Crkve u Hrvata

PODIJELITE ČLANAK

Mons. Batelja: „Dragi sjemeništarci! Budite sigurni u lađi u kojoj je kormilar Krist, koji vam svednevice govori: ‘Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!’ Uočite da se zvanje rađa iz molitve, da zvanje raste po molitvi, da zvanje dozrijeva u molitvi. Budite pobožni Majci Božjoj, majci svakog sjemeništarca i svećenika.“

Tradicionalni godišnji susret sjemeništaraca iz „malih sjemeništa“ Hrvatske te Bosne i Hercegovine, predvođenih njihovim odgojiteljima, održan je od 10. do 12. svibnja ove godine u Novigradu na Dobri, a domaćinom je bilo Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu. Naime, budući da još uvijek traje obnova kompleksa zagrebačke Šalate stradalog u razornim potresima iz ožujka i prosinca 2020. godine, domaćini su odlučili ovaj Susret održati u Karlovačkoj županiji i okupljenim sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima pružiti mogućnost uživanja u bajkovitom krajoliku šumovitih i zelenih brežuljaka novigradskog kraja i općine Netretić.

Realizacija ovoga Susreta ostvarena je na temelju inicijative Vijeća HBK-a za sjemeništa i duhovna zvanja koje je 20. ožujka ove godine, na svojoj redovitoj sjednici pod predsjedanjem mons. mr. Ivana Ćurića, pomoćnog biskupa đakovačko-osječkog i predsjednika spomenutog Vijeća, donijelo odluku da se ovogodišnji kongres sjemeništaraca i njihovih odgojitelja održi u Zagrebačkoj nadbiskupiji, u mjestu koje odredi domaćin, s ciljem nastavka međusobnog upoznavanja, druženja i izmjene iskustava kako sjemeništaraca tako i samih odgojitelja.

Susret se odvijao pod geslom „U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite!“ (Rim 12,11), a na Susretu je sudjelovalo 28 sjemeništarca i 6 odgojitelja (rektori, duhovnici, prefekti) iz Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ iz Travnika u BiH, Franjevačkog sjemeništa u Sinju te Sjemeništa franjevaca konventualaca iz Zagreba sa Svetog Duha. Zbog ranije preuzetih obveza Susretu nisu prisustvovali ‘kolegijaši’ iz Požege te sjemeništarci franjevačkog sjemeništa u Visokom u BiH. Treba napomenuti kako se u 6 „malih sjemeništa“ u RH i BiH trenutno nalazi 51 sjemeništarac, a za njih brine 12 odgojitelja delegiranih odlukom svojih mjesnih ordinarija i redovničkih poglavara.

U večernjim satima 10. svibnja, sjemeništarci i odgojitelji pristigli su u Novigrad na Dobri gdje ih je dočekao domicilni župnik p. Filip Vicić CM i rektor šalatskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković sa suradnicima te je uslijedila večera i smještaj svih sudionika Susreta u hodočasničkom centru „Vincentinum“ u sklopu župe. Svaki sudionik Susreta dobio je poklon vrećicu koja je sadržavala: prigodnu majicu s logom i geslom Susreta, krunicu sa prigodnom posvetom, šalatski sjemenišni godišnjak „Glas sa Šalate“, liturgijski vodič Susreta sa molitvom za duhovna zvanja te poklon medalju. Potom je uslijedila večernja šetnja naseljem i molitva svete krunice na čast BDM koju sjemeništarci posebno časte kao svoju zaštitnicu.

Program središnjeg dana Susreta, u subotu 11. svibnja, započeo je jutarnjom molitvom u kućnoj kapeli hodočasničkog centra koju je predvodio rektor šalatskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković uz asistenciju šalatskih sjemeništaraca.

Nakon doručka uslijedilo je predstavljanje Sjemeništâ koje je moderirao domaćin, rektor preč. Pavlaković. Svako Sjemenište putem Ppt prezentacije ili već ranije osmišljenim nastupom željelo je što ljepše i kvalitetnije predstaviti ustanovu iz koje dolazi i njene specifičnosti. Posebno lijepo prihvaćen i pljeskom nagrađen bio je kratki scenski prikaz jednog segmenta života u šalatskom sjemeništu kojeg je osmislio i sa sjemeništarcima uvježbao novopridošli šalatski sjemeništarac treće godine Jerko Soldo.

Potom je započelo i dugo očekivano sportsko nadmetanje u nogometu koje se održalo u školskoj sportskoj dvorani Područne škole Jarče Polje u blizini Novigrada na Dobri. Paralelno s nogometnim natjecanjem odvijao se i turnir u šahu.Nogometni turnir nadmoćno je i ove godine osvojila ekipa domaćina Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba, drugo mjesto pripalo je franjevačkim sjemeništarcima iz Sinja, a treći su bili sjemeništarci iz Travnika. U igri šaha pobijedili su opet domaćini sa zagrebačke Šalate koji su odmjerili snage sa sjemeništem franjevaca konventualaca sa zagrebačkog Svetog Duha. Prigodne pehare sudionicima uručio je načelnik općine Netretić g. Marijan Peretić koji se sudionicima ovog Susreta kasnije pridružio i na ručku u Novigradu na Dobri.

Popodnevni dio programa uključivao je obilazak grada Karlovca te njegovih kulturnih i sakralnih znamenitosti od kojih je bio nezaobilazan posjet Nacionalnom svetištu sv. Josipa. Dolaskom na Dubovac hodočasnike je dočekao domaći župnik i rektor svetišta mons. mr. Antun Sente izrazivši svima iskrenu dobrodošlicu u ovaj grad i župu te je okupljene sjemeništarce i njihove odgojitelje upoznao sa radom svetišta i jačanjem pobožnosti sv. Josipu u hrvatskom narodu. Nakon upriličene svibanjske pobožnosti i molitve zaštitniku Hrvatske te izmjene prigodnih poklona, sjemeništarci su imali priliku uživati u turističkoj vožnji gradom Karlovcem i njegovom bližom okolicom, a potom su se uputili prema Krašiću i mjestu sužanjstva bl. kardinala Alojzija Stepinca.

Vrhunac čitavog dana bilo je večernje koncelebrirano misno slavlje, kojem je prethodilo euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću, koje je predvodio i nadahnuto propovijedao kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i generalni postulator za kauze kanonizacije i beatifikacije Zagrebačke nadbiskupije te negdašnji rektor šalatskog sjemeništa (1998.-2005.) prelat mons. dr. Juraj Batelja u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučakom, sjemenišnim odgojiteljima i sjemeništarcima Crkve u Hrvata. Nakon misnog slavlja sjemeništarci su imali prigodu obići spomen-dom bl. Alojzija Stepinca i pomoliti se na mjestima gdje je živio i mučenički umro sveti Blaženik. Po završetku večere kojoj se pridružio umirovljeni vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac u pastoralnom centru župe i nakon izmjene prigodnih darova između gostiju i domaćina, budućim svećenicima Crkve u Hrvata obratio se načelnik općine Krašić g. Josip Petković Fajnik upoznavši ih sa poviješću krašićkog kraja i radom općine uručivši svakom sjemeništarcu i odgojitelju promotivni suvenir.

Posljednjeg dana Susreta u Novigradu na Dobri, u nedjelju 12. svibnja, u prijepodnevnim satima održan je i radni susret odgojitelja na kojem su okupljeni poglavari razmijenili iskustva o djelovanju sjemeništâ i odgoju povjerenih im kandidata, a potom je uslijedila molitva svete krunice koju su animirali sjemeništarci zajedno sa domaćim vjernicima u župnoj crkvi Uznesenja BDM, kao uvertira u koncelebrirano misno slavlje koje je, s početkom u 10 sati, predvodio odgojitelj franjevačkih sjemeništaraca sa zagrebačkog Svetog Duha fra Zvonimir Pervan OFMConv, a prigodnu homiliju uputio je preč. mr. Željko Marić, rektor Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ iz Travnika. Na kraju Slavlja okupljenima se obratio i domaći župnik p. Filip Vicić CM zahvalivši na dolasku te je okupljenim župljanima stavio na srce da mole za nova i sveta duhovna zvanja Crkve u Hrvata.

Po završetku misnog slavlja zajedničkom fotografijom sudionika ovjekovječen je ovaj kongres, a nakon upriličenog zajedničkog objeda svaka sjemenišna zajednica krenula je prema svome odredištu nošena lijepim uspomenama na vikend proveden u zajedničkom druženju, molitvi i pjesmi.

Posljednji ovakav Susret kojem je domaćin bilo šalatsko sjemenište održan je u Zagrebu 2016. godine, a zbog pandemije i potresa planirani kongres nije uspio biti održan 2020. godine u sklopu neodržanog SHKM-a u Zagrebu, dok domaćin novoga Susreta sredinom svibnja iduće godine bit će Vrhbosanska nadbiskupija i Nadbiskupsko sjemenište „Petar Barbarić“ u Travniku.

Ovaj godišnji susret sjemeništaraca i odgojitelja Crkve u Hrvata popratili su i katolički mediji (Laudato TV, IKA, Radio Marija) koji su napravili i opsežan izvještaj o samome Susretu na čemu im od srca zahvaljujemo!

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img