spot_img
spot_img
N24VijestiGrađani već kupuju pelet za iduću sezonu

N24

Građani već kupuju pelet za iduću sezonu

PODIJELITE ČLANAK

Iako se tek izlazi iz sezone grijanja u Republici Srpskoj, veliki broj građana koji koriste pelet uveliko se sprema za iduću sezonu, upravo zbog nižih cijena ove vrste ogreva, potvrdili su  iz firmi koje se bave proizvodnjom peleta. 

Naime, kako je za “Nezavisne novine” rekao Igor Andrić, tajnik Udruge šumarstva i prerade drveta u Gospodarsko komori Republike Srpske, na tržištu je povećana ponuda peleta u odnosu na potražnju.

“To je utjecalo na cijenu, koja je, zavisno od proizvođača do proizvođača, raznolika, tako da se kreće od 400 do 420 KM po toni”, kazao je Andrić i istaknuo da postoji nekoliko proizvođača koji su cijenu spustili čak i ispod 400 KM po toni.

“Što se tiče prognoze za neki idući period, nisu nikako optimistične što se tiče proizvođačima peleta, a što ide na ruku kupcima”, kazao je Andrić i dodao da se cijene i u idućoj sezoni ne bi trebale mijenjati, jer kako kaže, upravo zato što proizvođači imaju velike zalihe.

Prema njegovim riječima, većina proizvođača peleta izvozno je orjentirana, ali usljed energetske krize u zapadnoj Europi nabavljene su velike količine i skladišta su puna.

“I zbog prethodne slabije zime nije došlo do potrošnje, tako da je sve to zajedno uslovilo nižu cijenu”, pojasnio je Andrić.

Darko Partalo, direktor kompanije “Drvoprodex” Banjaluka, kazao je da je kod njih cijena tone peleta 360 KM plus PDV i plus prevoz.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img