spot_img
spot_img
N24VijestiBiHGruđaninu godina zatvora i 100.000 KM kazne zbog lažnog Marlbora

I OVO SE DEŠAVA…

Gruđaninu godina zatvora i 100.000 KM kazne zbog lažnog Marlbora

PODIJELITE ČLANAK
Gruđaninu R.I. izrečena je kazna zatvora u trajanju od jedne godine te novčana kazna u iznosu od 100.000 KM zbog proizvodnje i prodaje lažnog Marlbora.

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i rasprave za izricanje kaznenopravne sankcije, donio je i javno objavio prvostupanjsku presudu.

Optuženik R.I. proglašen je krivim jer je radnjama opisanim u izreci presude počinio kazneno djelo organiziranog kriminala iz članka 250. stavka 2. KZBiH, u vezi s kaznenim djelom krivotvorenja znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova iz članka 208. stavka 1. KZBiH, i u vezi s kaznenim djelom nedopuštene trgovine iz članka 212. KZBiH.

Sud je optuženiku za počinjeno kazneno djelo izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine te kao sporednu – novčanu kaznu u iznosu od 100.000 KM. Na temelju zakonskih odredbi, od optuženika je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem kaznenog djela, u iznosu od 1.200 KM.

U presudi Suda BiH stoji da je R.I. proglašen krivim jer je u razdoblju od početka 2007. do rujna 2007. postao pripadnikom organizirane skupine koju je prethodno organizirao T.P., s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi neovlaštenom proizvodnjom i prometovanjem trošarinske robe – duhanskih prerađevina u BiH, ali i inozemstvu.

Dalje se navodi da je organizator T.P., preko više različitih pravnih i fizičkih osoba, uvezao mašine i repromaterijal potreban za proizvodnju i pakiranje cigareta, kako bi zajedno s optuženikom R.I. i drugim pripadnicima skupine, u hangaru u Grudama, točnije Drinovcima, pokrenuli proizvodnju cigareta. Te cigarete su, s namjerom obmanjivanja krajnjih kupaca i drugih korisnika glede kvaliteta, porijekla, vrijednosti i drugih svojstava robe, pakirali u lažnu ambalažu na kojoj su se nalazile lažne oznake za obilježavanje strane robe „Marlboro“ cigareta, stranog proizvođača „Philip Morris“.

Potom su na tu ambalažu, s namjerom da ih koriste kao prave, lijepili lažne trošarinske markice s vrijednosnim oznakama „Ministarstvo financija Republike Srbije“.

R.I. je navedenu robu, radi daljnje prodaje, prevozio do kuće organizatora skupine T.P., koji je potom prodavao poznatim kupcima za novčane iznose od 600 do 700 maraka po kartonskom paketu. Tim su radnjama, u konačnici, proizveli najmanje 500 paketa cigareta (50.000 šteka), priopćeno je iz Suda BiH.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img