N24VijestiBiHHaris Zahiragić uputio oštre poruke Čoviću i Osmorci

N24-POLITIKA

Haris Zahiragić uputio oštre poruke Čoviću i Osmorci

PODIJELITE ČLANAK

Haris Zahiragić istaknuti član SDA i kantonalni zastupnik na svom je Facebook profilu uputio oštre poruke Draganu Čoviću i strankama “Osmorke” koje su danas potpisale sporazum s HDZ-om.

“Od izbora su bar 10 puta bili u Mostaru, išli su Čoviću na noge i tajno i javno. Sporazum su potpisali u Sarajevu, ali u njemu piše da je mjesto potpisivanja Sarajevo/Mostar. Čović zadovoljan, ne može sakriti osmijeh s lica, dobio je priliku da se pokuša osvetiti Izetbegoviću i SDA, a zapravo smo samo branili demokraciju i naše pravo na normalnu, europsku, građansku državu. Sveti se, zamislite paradoksa, sa “građanskim” strankama i derivatima SDA… Bacio je Čović ovim sporazumom pod noge svu svoju priču o legitimnom predstavljanju, jer s njim pokušava izbaciti najjaču bošnjačku i bosansku stranku – a svaki štap ima dva kraja, to neka znaju i Čović i njegovi mentori. Govorili su iz Osmorke da neće sa nacionalistima, pa onda kažu ipak moraju sa Čovićem…

Govorili su da neće ni sa Dodikom, jer ne moraju, ali danas su i njemu otišli na noge. Šute danas Forto i Arnaut – očekivano, šprda ih Vojin i neka šprda, šuti i Sabina Ćudić – koju sam, uz sve naše političke razlike, ipak poštovao radi njene principijelnosti. Ne spominju više ni DF, ne pozivaju Komšića. DF koji je jedini ostao dosljedan od “ljevičarskih stranaka”… Govore njihovi trbuhozborci, plaćeni “intelektualci” i mediji, veoma neuvjerljivo, kako je i SDA išla s njima u koalicije.

I jeste, zato što je za to uvijek dobivala povjerenje naroda, ali je uvijek išla u to kao u najmanju ruku ravnopravan partner. Nisu morali pisati cijeli sporazum, za kojeg su priznali da je napisan u centrali HDZ-a. Mogli su staviti samo jedan član – onaj oko Izbornog zakona, dovoljno bi bilo Čoviću.

“Osmorci”, kao i njihovim sponzorima iz ambasada, svakako je dovoljno to što dole na dnu sporazuma među potpisnicima nema SDA. Ne smeta lažnim ljevičarima što ih Čović strpa u bošnjačku reprezentaciju, a ni što ih Dodik strpa u muslimane. Hajde, svako zlo za neko dobro – licemjeri su se konačno pepelom posuli. Ne smeta njima SDA zbog korumpiranih pojedinaca i radnji – lažu kada to kažu. Takvi ljudi i fenomeni smetaju samo nama poštenim iz SDA koji smo većina. Jer da im smeta zbog toga, ne bi danas iza Nikšića i Čovića stajalo 10 bivših SDA-ovaca koji su različitim nivoima vladali posljednjih decenija.

Njima smeta politička kičma Bošnjačkog naroda, koja se ne povija ni pred kim, osim pred Bogom i pred svojim narodom, ni pred Beogradom, ni pred ni Zagrebom, ni pred Dodikom, ni pred Čovićem, pa ni pred zapadnim diplomatama – što smo dokazali u Neumu…

Za stolom s Čovićem i Dodikom naš narod, većinski narod u Bosni i Hercegovini, treba da predstavljaju nebošnjaci (kako sami kažu) Edin Forto, Damir Arnaut, Damir Marijanović i drugi ili kompromitirani lokalni šerifi poput Kukića i Kasumovića koji su na granici parlamentarnog cenzusa? Lijepo ste to smislili, samo neće vam to poći za rukom… Raspalili ste roštilj, a zec vam je još u šumi. Podcijenili ste, svi zajedno, ovaj narod, ali i Stranku kojoj je taj narod dao skoro 300.000 glasova. Saznat ćete to. Saznat ćete, sigurno. I da, pozivam patriote i odgovorne ljude iz Osmorke, a znam da ih i takvih ima, da se odupru pritiscima i izađu iz voza koji nas, sve zajedno, neminovno, vodi putem poniženja.” napisao je Zahiragić.

Podsjetimo, HDZ i Osmorka i službeno su postali koalicijski partneri. Potpisali su dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u BiH za naredne četiri godine”.

Lideri i HDZ BiH Dragan Čović i SDP BiH Nermin Nikšić potpisali su u utorak u Sarajevu dokument kojim se najveća hrvatska stranka i blok oporbenih građanskih i bošnjačkih stranaka obvezuju na programsku suradnju i uspostavu koalicije koja bi trebala biti na vlasti u naredne četiri godine.

Dokument pod naslovom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine” Nikšić je potpisao u ime osam stranaka koje su ranije dogovorile savez s ciljem izbacivanja Stranke demokratske akcije (SDA) iz vlasti.

“Neka nam je sa srećom”, kazao je novinarima nakon potpisivanja Čović, koji tvrdi kako je ovime načinjen bitan iskorak za cijelu zemlju te se nada kako će donijeti i nove političke odnose s ciljem otvaranja europske perspektive.

Dokument je načelne naravi, a HDZ BiH te bošnjačke i građanske stranke njegovim su se prihvaćanjem suglasili kako će provoditi reforme nužne za napredak BiH na putu ka članstvu u euroatlantskim integracijama te provoditi mjere čiji je cilj poboljšati političko, gospodarsko i socijalno stanje u zemlji.

Čović je kazao kako socijalno-ekonomska politika ima posebno mjesto u definiranju zajedničkih prioriteta.

“Nakon dugo vremena mogu kazati da imamo koaliciju koje protekle četiri godine nije bilo”, kazao je Čović dodajući kako je o sadržaju sporazuma s “osmorkom” ranije tijekom dana izvijestio i europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija. Čović tvrdi kako bi dokument potpisan u utorak mogao biti dodatni razlog da BiH u prosincu dobije status kandidata za članstvo u EU.

Dio sporazuma je i dogovor da se u roku od šest mjeseci provedu izmjene izbornog zakona, potvrdio je Čović.

Detaljna razrada konkretnih mjera trebala bi uslijediti u razdoblju do uspostave izvršne vlasti na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada.

Predsjednik SDP-a Nikšić kazao je kako vjeruje da će se postignuti sporazum uspješno provoditi jer za to postoji puna spremnost potpisnika.

“Želimo pokazati da je moguće promijeniti stanje u BiH”, kazao je Nikšić navodeći kako je plan učiniti sve da se do kraja godine formira i nova vlada Federacije, kao i Vijeće ministara BiH.

HDZ BiH s partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) te bošnjačko-građanska “osmorka” očekuju da će imati potrebnu većinu za uspostavu izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Za sada se još ne zna hoće li im partner na državnoj razini biti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji je sačuvao vlast u Republici Srpskoj ili pak oporbene srpske stranke iz tog entiteta. To će se znati u četvrtak, nakon što entitetski parlament odluči tko će biti zastupnici u klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH.

Dobije li SNSD četiri od pet zastupničkih mjesta u klubu Srba bit će nezaobilazan faktor u uspostavi vlasti.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još