spot_img
spot_img
N24VijestiHelikopterski servis u 30 naleta izbacio 30 tona vode na Čvrsnici

Vijesti

Helikopterski servis u 30 naleta izbacio 30 tona vode na Čvrsnici

PODIJELITE ČLANAK

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske od jutros su izvršili 30 naleta i izbacili 30 tona vode u akciji pomoći u gašenju požara na Čvrsnici u Parku prirode Blidinje, rekao je Srni direktor tog servisa Boban Kusturić.

Kusturić je naveo da je riječ o veoma kompleksnoj operaciji sa mnogim otežavajućim okolnostima, prenosi Srpskainfo.

– Linija požara je dugačka oko tri kilometra, a gašenje otežava umjeren do jak vjetar promenjivih smjerova, kao i jak dim na požarištu, uz činjenicu da je požarište na nadmorskoj visini od 1.400 metara – istakao je Kusturić.

On je naveo da su pripadnici Helikopterskog servisa jučer na osnovu zahtjeva Republičke uprave civilne zaštite, uz suglasnost srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika i Vlade Republike Srpske, upućeni na navedeni lokalitet radi gašenja požara iz zraka.

Kusturić je rekao da je, u kordinaciji sa Republičkom upravom civilne zaštite i predsjednikom radne grupe za formiranje protupožarne jedinice Federacije BiH Marinom Raspudićem, u rejonu Blidinje zbog niskog vodostaja instaliran bazen za vodu koji je osigurala Republička uprava civilne zaštite.

– Riječ je o veoma kompleksnoj operaciji po svim elementima zrakoplovne profesije sa mnogobrojnim otežavajućim okolnostima kao što je visoka temperatura i velika nadmorska visina terena, koje negativno utječu na performance zrakoplova, gust dim koji nepovoljno utječe na vidljivost u rejonu požarišta, nizak vodostaj jezera Blidinje, što onemogućava zahvatanje vode protupožarnim vedrom i slično – precizirao je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Uz sve navedeno, dodaje Kusturić, razmjere požara su bile takve da su ugrožavale obližnja mjesta i objekte uz moguće velike ekološke i materijalne posljedice.

– Zahvaljujući iskusnim posadama, visoko obučenim pilotima i tehničkom osoblju Helikopterskog servisa Republike Srpske operacije su, uz izuzetna naprezanja, izvršene sigurno, čime su eliminirani svi rizici i nepovoljne okolnosti koje su pratile ovu operaciju – naveo je Kusturić.

On je podsjetio da su pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske ove godine bili angažirani i u rejonu Trebinja od 23. do 25. ožujka, kada je izvršeno 110 letova, izbačeno 108 tona vode iz 108 naleta i utrošeno 12 sati leta.

Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske počeo je jutros gašenje požara na Čvrsnici u Parku prirode Blidinje. Požar je prouzročio veliku materijalnu štetu na šumskom zemljištu, biljnom i životinjskom svetu. Vatru je sinoć gasio helikopter Oružanih snaga BiH.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img