N24VijestiSvijetHoće li kiša na Arktiku zamijeniti snijeg?

Svijet

Hoće li kiša na Arktiku zamijeniti snijeg?

PODIJELITE ČLANAK

Danas na Arktiku pada znantno više snijega nego kiše. Međutim ako se globalni rast temperature ne uspori, kiša bi mogla zamijeniti snijeg na Arktiku čak nekoliko desetljeća prije kraja stoljeća.

Ako se globalni porast temperature zadrži na 1,5C ili 2C, kiše će biti više od snijega na dijelovima Arktika, točnije na područjima Grenlanda i Norveškog mora. Znanstvenici su ostali šokirani u kolovozu kada je kiša pala na vrhu Grenlanda po prvi put u povijesti.

Brzo zagrijavanje na Arktiku također može povećati ekstremne vremenske događaje kao što su poplave i toplinski valovi u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi promjenom strujanja mlaza. Snijeg je važan za proizvodnju morskog leda svake zime, što bi značilo manje snijega = manje leda i više topline koje apsorbiraju otvoreni oceani. Istraživanje pokazuje da razina kiša na južnoj obali Grenlanda  raste, s tim ubrzava klizanje ledenjaka u ocean i što rezultira porastom razine mora koje prijeti mnogim obalnim područjima.

Arktik obiluje rijetkim mineralnim resursima koji igraju veliku ulogu u razvoju novih tehnologija. Europa bi se trebala više okrenuti Arktiku u nabavljanju tih minerala nego Kini kako bi Arktik mogao imati središnju ulogu u Europskom savezu za sirovine.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

Pročitajte još