spot_img
spot_img
N24VijestiRegijaHrvat šokirao priznanjem: ‘Dobivam 2000 eura i ne radim ništa, evo kako...

LJUDI SU U NEVJERICI

Hrvat šokirao priznanjem: ‘Dobivam 2000 eura i ne radim ništa, evo kako je to moguće’

PODIJELITE ČLANAK

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 1323 eura, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno više za 17,9 posto, a realno za 13,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za travanj ove godine isplaćena je u informacijskim uslužnim djelatnostima, 2483 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 837 eura.

 

 

S obzirom na rast cijena i sve skuplji život, mnogima je teško živjeti s prosječnom plaćom. Primjerice, samac bi samo za ‘hladni pogon’ (najam malog stana, režije i hrana), ako skromno živi, trebao izdvojiti najmanje 1000 eura. Stoga, plaća kakva je isplaćena u informacijskim djelatnostima, a koja iznosi skoro 2500 eura, nudi puno lagodniji život. Jedan je korisnik Reddita pitao Hrvate koji zarađuju više od 2000 eura čime se bave i jesu li sretni na poslu.

Keramičar: Izrintam se, lova je motivacija

Ubrzo se nanizalo više od 400 odgovora, Hrvati su otkrili koje poslove rade kako bi zaradili više od 2000 eura. Prvo se javio jedan keramičar koji ima svoj obrt. Kaže, zadovoljan je, ali daleko od toga da ga usrećuje. “Jedino lova je motivacija, izrintam koliko si odredim taj dan i doma”, otkrio je.

Dodao je da voli taj posao te da je ponosan kada vidi rezultat projekta, no ne usrećuju ga prašina i prljavština. Požalio se i na one koji kupuju najjeftiniju keramiku pa se žale na razliku između pločica od 2 milimetra i ne shvaćaju u čemu je problem. Nadalje, javilo se mnogo Hrvata koji kažu da rade u sektoru građevine i zarađuju više od 2000 eura. Jedan električar otkrio je da zarađuje i do 2500 eura, a tereni se plaćaju od 4000 do 5000 eura.

Kruh sa sedam kora

Težak je život pomoraca, kruh je to sa sedam kora. Stoga s pravom i oni imaju bolja mjesečna primanja, što su i sami potvrdili. “Plovim i raspadam se, nadam se da će promjena firme popravit situaciju”, otkrio je jedan.

Prihode veće od 2000 eura mjesečno zarađuju i oni koji rade na naftnim platformama. Javio se i jedan skiper koji tvrdi da je jako zadovoljan svojim poslom.

Dobro zarađuju informatičari i privatnici

Bolje zarađuju i privatni poduzetnici, oni koji imaju vlastiti biznis. “Imam svoju firmu, službeno direktorski minimalac, ali u prosjeku 2500 sjeda na račun pored plaće, plus svi benefiti koje firma nosi (ja to zovem dodatnom kasicom). Nekad mi dođe da prodam firmu, nekad uživam. Kako koji dan doslovce”, priznao je ovaj vlasnik firme.

Drugi kaže da ima malu tvrtku, bavi se izdavanjem i distribucijom dječjih knjiga i jako je zadovoljan. Svoj posao opisao je ‘lijepim i mirnim’, Očekivano, javili su se i informatičari.

Menadžeri također imaju solidne prihode iznad 2000 eura, no posao opisuju stresnim i zahtjevnim. “Radim u manjoj firmi, 20 godina iskustva, mrzim to što radim. Idem psihijatru i dajem otkaz. Lova nikako nije vrijedna toga”, kaže jedan.

Iduća najveća skupina s primanjima preko 2000 eura su liječnici. “Doktor opće medicine, nositelj tima, na specijalizaciji iz obiteljske. Plaća je u biti 1900, ali zbog zamjena i dodataka dobijem 2100 do 2500 mjesečno. Nakon specijalizacije je 2300 osnovica. Relativno zadovoljan poslom, trpi se puno podcjenjivanja, posao je rudnički, uglavnom nema praznog hoda, nekad žalim što nisam na bolničkoj specijalizaciji sporijeg tempa, ali svejedno generalno zadovoljan. Još kad bih si mogao priuštiti stan ljudske veličine i auto, bilo bi idealno”.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img