spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiHrvati sve više zarađuju uzgojem jedne životinje: Dobiju europske poticaje i dobru...

N24

Hrvati sve više zarađuju uzgojem jedne životinje: Dobiju europske poticaje i dobru cijenu za kilogram

PODIJELITE ČLANAK

Uz europske poticaje od 400 eura po grlu, dobru cijenu na tržištu te rast uzgojnih standarda, ne čudi da se sve više stočara u Hrvatskoj odlučuje baviti uzgajanjem konja. Broj izvornih pasmina u nas raste. Najviše je hrvatskih hladnokrvnjaka. Ova pasmina broji oko 12.000 jedinki.

Za uzgajivače, konji su ponos i baština. Naročito se to odnosi na one koji se već naraštajima bave uzgojem ovih plemenitih i korisnih životinja. Konji jedu zob, sijeno i travu, ali oko njih ima puno posla, jer ih je potrebno napojiti i držati njihove staje čistima.

 

 

“Trebaš se brinuti o njima, to je istina, ali treba ih i voljeti, ne može to svatko imati, treba za to imati puno ljubavi”, govori za HRT uzgajivačica Josipa Bićanić iz Mihaljevaca.

Dobra zarada

U Slavoniji se konji uzgajaju mahom u stajama, što je kompliciranije. No, u Moslavini i Lici, konji pasu na prostranim pašnjacima za koje njihovi vlasnici dobivaju potpore. “Uzgajivači imaju potporu u vidu one za izvorne, zaštićene pasmine što iznosi nekih 400 eura za uzgojno valjano grlo, a može dobiti potporu kada navrši godinu dana”, objasnio je Slaven Kolarić iz Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.

Ako je pasmina prava, a genetika dobra, konj će završiti u izvozu. Najviše su za naše konje zainteresirani Talijani. “Ne možemo kupiti konja napamet, svi znate da je sad DNK analiza važna i bez DNK nema ništa. Ako nije čist papir ne možemo dobiti ni poticaj, ništa više”, kaže Damir Pavković iz Udruge uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka “Valis Aurea”.

U dobivanju čistih papira i šanse za poticaje i zaradu pomaže im i banka gena pri Središnjem savezu. Time se, ne samo štiti baština, ali i životinjska vrsta, već se postiže i dobra cijena na tržištu. Naime, kilogram kvalitetnog konjskog mesa stoji oko 3,50 eura.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img