spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiHrvatska ekonomistica zna kako je Švicarska dobila silne bodove od žirija: ‘Jednostavno’

Evo kako…

Hrvatska ekonomistica zna kako je Švicarska dobila silne bodove od žirija: ‘Jednostavno’

PODIJELITE ČLANAK

Hrvatska ekonomistica Vedrana Pribičević je na svom Facebook profilu otkrila što misli o ovogodišnjem Eurosongu, posebno se osvrćući na pobjedu Švicarske koju je ostvario Nemo s pjesmom “The Code”. “Selekcija talenata selekcijom vratara sudbine. 22 douz points od žirija”, započela je Vedrana.

“Kako su uspjeli dobiti tolike bodove? Jednostavno: napravili su nešto vrlo ‘švicarski’ – they scienced the sh*t out of it. U Švicarskoj se predstavnik bira internim natjecanjem. Ove godine im je sustav natjecanja pomogao smisliti YouGov, jedna od top kompanija koja se bavi istraživanjem tržišta”, napisala je.

 

 

“Kako izgleda taj proces? Tri tijela odlučuju o tome tko će biti pobjednik. Prvi je panel domaće publike. Drugi je panel internacionalne publike. Treći je panel bivših sudaca Eurosonga, njih skoro 30, iz 20 zemalja. U prethodnim godinama su eksperimentirali sa članovima stručnog žirija – bili su to bivši suci, bivši natjecatelji ili tekstopisci koji su nastupali na Eurosongu, ali i uspješni profesionalci iz međunarodne glazbene industrije”, dodala je.

Od tih pet pjesama, izabran je predstavnik’

“Selekcija je organizirana kao turnir s rundama, gdje su svaku od 427 pristiglih pjesama (od kojih je 40% stiglo iz Švicarske, a ostatak iz svijeta) sudili panel domaće publike, panel bivših sudaca i panel od minimalno 240 predstavnika međunarodne publike. Selektirano je top pet pjesama i svi su umjetnici dobili poziv u bootcamp kako bi uvježbali nastup. Od tih pet pjesama, izabran je predstavnik. Razbili su kod”, napisala je.

“Vidim da se gospodin Huljić čudi, pa evo objašnjenja”, dodala je Vedrana. “Nemo, pjesma i performans su stvarno kao da ih je smislila umjetna inteligencija, ali – nema tu Lazanjine energije, Isaakove emotivnosti, Francuzovog relaksiranog šarma, art-patosa Babmbie Thug, komike Ukrajinske reperice pa čak ni vulgarnosti Finaca itd itd”, “E sad, kada se uzme u obzir da su naši uhljebi poslali (tamo) rezervu i da više od toga, nisu u njegovu korist, mrdnuli malim prstom, dobro smo i prošli. No za to isključivu zaslugu ima Marko Purišič i njegova mala ekipa iz Umaga. Nismo mi Švica”, pisali su Hrvati.

“Najpoštenija je lutrija. Ako su izvođači najbolji predstavnici svojih zemalja, odnosno skup je najbolji od najboljih, treba zavrtiti bubanj. Čitava Eurovizija bila bi jednostavno veliki koncert koji kulminira nagradnom igrom”, “Ali po toj logici Nemo je trebao dobiti maksimum od publike, a ne samo od žirija. Ispada kao da je taj “code” samo adresiran nekim profesionalcima, a ne raji, a oni su ti koji u konačnici plaćaju cijeli show”, “Kad bi se tako birali članovi hrvatske vlade, naša zemlja bi brzo propjevala i procvjetala”, “Da, to je način da postignete pobjedu ako vam je to cilj. Za usporedbu, već desetljećima je poznato kako treba izgledati i kojim temama se treba baviti vaš film ako želite osvojiti Oscara”, nastavili su.
I sad prati karijeru Nema sljedećih 5 godina i karijeru Baby Lasagne sljedećih 5 godina i tad procjeni tko je fake, a tko autentičan, tko je kreativan, a tko proizvod industrije, tko ima publiku na koncertima, a tko nema i na koncu, ne budi lijen, tko je ukupno uspješniji. Pišem na blef, ali imam povijesnih primjera kultnih izvođača čiji se albumi i danas prodaju kao super-kultni (u rocku, popu, jazzu, bluesu itd.)”, “Pa nije baš neki yougov kad su imali najmanje bodova publike od svih Eurosong pobjednika prije njih. Više mi se čini da je jako dobro odrađena Eurosong diplomacija”, zaključili su neki.
Podsjetimo, Nemo je osvojio ukupno 591 bod, dok je drugoplasirani Baby Lasagna osvojio 44 boda manje od njega. Međutim, Baby Lasagna osvojio je najviše glasova publike, ukupno 337 bodova, zbog čega su mnogi pisali kako je hrvatski predstavnik taj koji je trebao pobijediti.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img