spot_img
spot_img
N24politikaHrvatska uputila prosvjednu notu Crnoj Gori: 'Ne manipulirajte žrtvama Jasenovca u političke...

N24

Hrvatska uputila prosvjednu notu Crnoj Gori: ‘Ne manipulirajte žrtvama Jasenovca u političke svrhe’

PODIJELITE ČLANAK

Nota apostrofira neprimjerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentaliziranost Hrvatske za tamošnju unutarnju politiku i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njihov put prema EU.

Hrvatska je danas uručila prosvjednu notu Crnoj Gori na prijedlog prosrpskog predsjednika tamošnjeg parlamenta Andrije Mandića, inače nositelja titule četničkog vojvode, da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti UN-ovu rezoluciju o Jasenovcu, kao svojevrsnu reakciju na rezoluciji o Srebrenici upućenoj UN-ovoj Općoj skupštini. Nota apostrofira neprimjerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentaliziranost Hrvatske za tamošnju unutarnju politiku i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njihov put prema EU.
Kako smo pisali, Hrvatska je odmah, po početku inicijative u crnogorskom parlamentu, tamošnjim vlastima iznijela svoje neslaganje, s napomenom da će pratiti stanje te službeno reagirati. To se dogodilo danas, kad je u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvan otpravnik poslova Crne Gore te mu je uručena nota.
U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizira i zloupotrebljava za unutarnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o Rezoluciji Opće skupštine UN-a o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-povijesnoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sjećanja.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img