spot_img
spot_img
N24VijestiSvijetHrvatskoj nedostaje radnika: Tražit će oko 30 tisuća sezonaca

priprema za sezonu

Hrvatskoj nedostaje radnika: Tražit će oko 30 tisuća sezonaca

PODIJELITE ČLANAK

Iako je zbog ukrajinske krize buking trenutačno usporen, Dubrovnik se priprema za sezonu, odnosno predsezonu koja obično počinje za Uskrs. I ove bi godine problem mogao biti nedostatak radne snage. Osobito kada je riječ o deficitarnim zanimanjima, ionako slabije plaćenima od prosječne plaće u turizmu.

S ljetnim redom letenja Dubrovnik je živnuo. Popunjenost zrakoplova oko 60%. U gradu je gotovo 2500 turista. Ostvareno je 70% noćenja u odnosu na rekordnu 2019. Prednjače domaći, Amerikanci gosti iz BiH, Nijemci.

Unatoč ukrajinskoj krizi pripreme za sezonu idu normalno. Pa i zapošljavanja. Poslodavci se okreću sajmovima poslova u zemlji, ali i u inozemstvu, javlja HRT.

– Kako imamo cjelogodišnje poslovanje imamo ključan broj zaposlenih cijelu godinu, znači u stalnom radnom odnosu što se tiče priprema za sezonu to počinje dosta ranije, ide postepeno, zapošljavano i studente ako postoji interes obje strane, objašnjava Mia Miloslavić, voditeljica marketinga Hotela Hilton Imperijal Dubrovnik.

Najtraženije su domaćice, čistačice, sobarice, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, kuhari.

Dolores Lujić, povjerenica Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske iz Područnog ureda Dubrovnik, naglašava da su plaće u turizmu ispod prosjeka u Republici Hrvatskoj, a deficitarna zanimanja koja se traže svake sezone, su ispod prosječne plaće u turizmu.

Sve je više uvozne radne snage iz dalekih zemalja.

– Prije smo bili ograničeni na susjedne zemlje, međutim sad imamo Indiju, Filipine nema više nikakvih ograničenja u pogledu radne snage. Radne snage nikad dovoljno, to će vam reći svi koji rade. Međutim, sezona se nekako odradi i uz nedostatak radne snage, kaže Lujić.

Hotelijeri procjenjuju da će i ove godine u Hrvatskoj nedostajati između 30 i 35 tisuća sezonaca.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img