spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiHrvatsku pogodio novi val cjenovnih promjena: Evo što ćete od sad plaćati...

Hrvatsku pogodio novi val cjenovnih promjena: Evo što ćete od sad plaćati po nižoj tarifi

PODIJELITE ČLANAK

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u travnju 2024. godine su u usporedbi s istim mjesecom lani u prosjeku više za 3,7 posto, dok su u odnosu na ožujak ove godine u prosjeku više za 0,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.
Promatrano prema glavnim kategorijama, na godišnjoj su razini najviše poskupjele usluge (6,3 posto), zatim hrana, piće i duhan (4,5 posto), industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije (dva posto) te energija (1,1 posto).
Najveći porast stope promjene na mjesečnoj razini procjenjuje se za industrijske neprehrambene proizvode bez energije (1,2 posto), usluge te hrana, piće i duhan (0,7 posto), dok su cijene energije pale za 0,4 posto.

Usporavanje rasta cijena

Prošlog je mjeseca zabilježena inflacija na godišnjoj razini od 4,1 posto, dok je na mjesečnoj razini ona iznosila 0,9 posto. Dakle, stopa inflacije je u proteklih mjesec dana statistički blago pala. No, konačni podaci o inflaciji za travanj bit će objavljeni 17. svibnja.

Ipak, treba reći da je i Eurostatobjavio svoje procjene harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena. Prema njima, stopa inflacije u travnju na godišnjoj razini u Hrvatskoj iznosi 4,7 posto, uz rast cijena na mjesečnoj razini od jedan posto.

U ožujku je Eurostat objavio kako su cijene u Hrvatskoj rasle najviše u eurozoni (4,9 posto). No, situacija se sada mijenja, jer je Belgija u svega pet mjeseci od deflacije stigla do stope rasta cijena od 4,9 posto.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img