N24MagazinLifestyleIstraživanje pokazalo da marihuana više šteti plućima nego duhan

Lifestyle

Istraživanje pokazalo da marihuana više šteti plućima nego duhan

PODIJELITE ČLANAK

Pušenje marihuane moglo bi više štetiti plućima od duhana, pokazuje kanadska studija provedena na ograničenom uzorku, objavljena u utorak u časopisu Radiology.

Znanstvenici sa sveučilišta i bolnice u Ottawi analizirali su snimke pluća 56 pušača marihuane, 57 nepušača i 33 osobe koje su pušile samo duhan između 2005. i 2020.

Pronašli su da je stopa upale dišnih puteva i emfizema (kronična plućna bolest) viša među pušačima marihuane nego među pušačima duhana i nepušačima.

– Konzumacija marihuane je u porastu jer postoji mišljenje da nije opasna i da je sigurnija od cigareta – rekla je za AFP Giselle Revah, radiologinja u bolnici u Ottawi, gdje se provodilo istraživanje. Dodaje da ova studija navodi na sumnju u ispravnost takvog mišljenja

Potrebno još istraživanja

Stručnjakinja napominje da viša stopa upale i bolesti među pušačima kanabisa u odnosu na pušače duhana može biti povezana s načinom konzumacije droge.

– Marihuana se puši bez filtra, a duhan uglavnom ne. Kada pušite marihuanu bez filtra, više čestica ulazi u dišne puteve, ondje se zadržavaju i nadražuju ih – rekla je.

Uz to, kaže stručnjakinja, “ljudi uzimaju marihuanu duboko udišući i dulje zadržavaju dim u plućima, što može više oštetiti alveole”.

No autori studije ističu da neki pušači kanabisa puše i duhan. Neke snimke pluća nisu dale sigurne dokaze, što znači da su potrebna dodatna istraživanja.

Giselle Revah ocjenjuje da je mali broj istraživanja o utjecaju kanabisa na zdravlje jer je zabranjen u većini zemalja.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još