S guštom ste strusili energetsko piće s nula šećera ili dijetnu Colu, zadovoljni što se od toga nećete udebljati ni grama, niti ćete prekinuti ketozu, ako se nalazite u režimu keto dijete, no ipak budite oprezni s količinom koju konzumirate jer djelovanje umjetnog zaslađivača na vaše srce može biti opasno.
Velika znanstvena studija istraživača s francuskog instituta INSERM, koja je je objavljena u četvrtak u časopisu British Medical Journal sugerira da se redovito konzumiranje umjetnih zaslađivača može povezati s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti.
Nastojeći procijeniti koliki je utjecaj umjetnih zaslađivača na razvoj srčanih bolesti, znanstvenici INSERM-a analizirali su podatke o više od 100.000 odraslih osoba u Francuskoj. U sklopu studije NutriNet-Sante ispitanici su između 2009. i 2021. godine dali podatke o svojim prehrambenim navikama, o načinu života i o povijesti bolesti, ako je ona postojala. Trideset i sedam posto sudionika istraživanja koristilo je umjetne zaslađivače, s prosječnim unosom od 42 miligrama dnevno, što je ekvivalent jednom paketu zaslađivača ili otprilike trećini limenke dijetalnog napitka.
Za vrijeme devetogodišnjeg razdoblja praćenja ispitanika stručnjaci su evidentirali 1502 srčana problema, među kojima su bili srčani udar, angina pectoris i moždani udar. Istraživanje je pokazalo da se srčana bolest razvila u 346 od 100.000 ljudi koji su konzumirali velike količine umjetnih zaslađivača, u usporedbi s 314 na 100.000 osoba koje ih nisu konzumirale.
“Rezultati provedene studije u skladu su s najnovijim izvješćem WHO-a objavljenim ove godine. Znanstvenici ne preporučuju korištenje zaslađivača kao sigurne alternative šećeru”, komentirala je Mathilde Touvier iz INSERM-a.
Svjetska zdravstvena organizacija pak u travnja je navela kako nema jasnog konsenzusa o tomu jesu li umjetni zaslađivači učinkoviti u procesu dugoročnog gubitka kilograma i njihova održavanja ni jesu li povezani s ostalim dugoročnim posljedicama za zdravlje.
U drugoj znanstvenoj studiji koja je objavljena također ove godine, a koja se temelji na podacima Nutri-Neta otkrila je povezanost između razvoja raka i umjetnih zaslađivača poput aspartama, acesulfam kalija i sukraloze.
No, valja reći i kako se svi stručnjaci ne slažu s takvim tumačenjima istraživanja, a pa tako Naveed Sattar, profesorica za kardiovaskularne bolesti na Sveučilištu Glasgow komentirala da postoje velike razlike u brojnim karakteristikama i načinu života ljudi koji konzumiraju umjetna sladila u usporedbi s onima koji ih ne konzumiraju, zbog čega se ne može izvesti siguran zaključak o njihovoj štetnosti. Pozvala je vlade da financiraju dugoročna i sveobuhvatna ispitivanja kako bismo se približili istini. Zagovornici umjetnih sladila tvrde da zamjena šećera zaslađivačima smanjuje unos kalorija, kontrolira razinu šećera u krvi i sprječava karijes.
n24.ba