spot_img
spot_img
N24politikaIzabrani novi čelnici Europske unije

N24

Izabrani novi čelnici Europske unije

PODIJELITE ČLANAK
Čelnici država članica EU završili su svoj sastanak na vrhu dogovorom o kadrovskoj križaljci za vodeće položaje u europskim institucijama za sljedeći institucionalni ciklus.

Za predsjednicu Europske komisije predložili su dosadašnju predsjednicu Ursulu von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća na mandat od dvije pol godine bivšeg portugalskog premijera Antonia Costu, a Kaju Kallas za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Predsjednicu Europske komisije treba još potvrditi Europski parlament natpolovičnom većinom, to jest mora dobiti najmanje 361 od 720 glasova zastupnika. O visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Europski parlament glasat će se u paketu kada se bude odlučivalo o novom sastavu Komisije.

Izbor predsjednika Europskog vijeća u isključivoj je nadležnosti čelnika država članica i tu Parlament nema nikakve ovlasti.

Za cijeli paket glasalo je 25 čelnika, dok je talijanska premijerka Giorgia Meloni glasala protiv Coste i Kallas i bila suzdržana pri glasanju o von der Leyen. Mađarski premijer Viktor Orban glasao je protiv von der Leyen, bio je suzdržan kod Kallas, dok je glasao za Costu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao kako smatra da će Ursula von der Leyen dobiti potrebnu većinu u Europskom parlamentu, koji bi o tome mogao glasati već na svoj prvoj plenarnoj sjednici sredinom srpnja. Nakon što predsjednica bude potvrđena, počinje proces sastavljanja Komisije, izbora povjerenika, koji moraju proći saslušanja u Europskom parlamentu. Na kraju Parlament glasa o cijeloj Komisiji.

Kada zbrojim pučane, socijaliste i liberale, to je više nego dovoljno glasova za izbor čak i ako neki od njih ne bude glasao za predloženu kandidatkinju.

Mislim da postoje rezerve i vjerojatno će biti zastupnika koji nisu iz te tri političke skupine koji će glasati za predloženu osobu, rekao je Plenković po okončanju samita, koji je završio neočekivano ranije.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img