spot_img
spot_img
N24VijestiBiHIzetbegović: Imamo 100-ak tenkova, naoružali bi 200 000 ljudi

n24.ba

Izetbegović: Imamo 100-ak tenkova, naoružali bi 200 000 ljudi

PODIJELITE ČLANAK
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ponovo je na TV Hayat govorio o bošnjačkim ratnim planovima ako vlasti RS povuče suglasnost za Oružane snage BiH, neizravne poreze i VSTV.

Ako krene u tom smjeru, a mislim da neće, važan je legitimitet vojske koja se brani, koja broji 8.000 vojnika, ima stotinjak tenkova, ima neke protuzračne obrane. Međutim, to bi se jako brzo dopunjavalo. Mi prije svega imamo jaku namjensku proizvodnju, kakvu nismo imali ni u ratu ni prije rata, proizveli smo i pušku s kojom možemo jako brzo naoružati 100, 200 tisuća vojnika, dronovi su u razvoju, radimo stvari koje nas mogu učiniti vrlo opasnim u obrani zemlje. Ne bi taj sukob nastao naglo. Tada bi se, naravno morala uvesti vojna obuka, dignuti rezervni sastav i braniti svoju zemlju kao kad se mačka brani kad je satjerate u kut, kazao je Izetbegović (pogledajte taj dio od 31.50 minute) u nedjelju za sarajevsku televiziju Hayat, prenosi HMS.

Lider SDA ranije je izjavio kako bi sukob prvo izbio na međuentitetskim linijama, pa u Brčkom, pa “bi mi branili povratnike”.

Reagirajući na Izetbegovićeve prijetnje ratom srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Predsjedništvo BiH ne može “dići” vojsku protiv Republike Srpske, osim ilegalno, kao i da policija ne smije prelaziti entitetsku liniju.

Dodik je rekao da takve prijetnje lider SDA ionako ne upućuje Srbima, već strancima, ne bi li svijet zaplašio ratom.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img