N24MagazinLifestyleJe li ljeti pamatnije spavati gol ili u pidžami?

Lifestyle

Je li ljeti pamatnije spavati gol ili u pidžami?

PODIJELITE ČLANAK

Mnogima od nas prije odlaska u krevet za vrijeme ovih velikih vrućina padaju razne stvari na pamet: paljenje klime, tuširanje hladnom vodom, paljenje ventilatora i slične ideje. Jedna od njih je i spavanje bez odjeće jer u očaju stječemo dojam da nas zagrijava i tkanina, ma koliko propusna bila.

Međutim, po velikim vrućinama ipak nije preporučljivo spavati gol.

“Kad spavate goli, znoj se sakuplja na tijelu i tamo ostaje, što nije dobro jer će tijekom noći temperatura tijela pasti, a znoj će vas previše rashladiti”, rekla je dr. Sophie Bostock, liječnica specijalizirana za poremećaje spavanja, s portala thesleepscientist.com, prenosi Novi.ba.

Ona zato savjetuje spavanje u pidžamama i spavaćicama od laganih i prozračnih materijala, koji će s tijela upiti znoj.

Stručnjakinja za poremećaje spavanja ima i savjete kako da nam soba i krevet budu hladniji i ugodniji i prije nego što krenemo na spavanje.

Treba držati spuštene rolete ili navučene zastore u spavaćoj sobi tijekom cijelog dana, da ne ulaze svjetlost i toplina. Otvoriti ih treba tek malo prije odlaska u krevet. S kreveta treba maknuti debele prekrivače, a ostaviti samo pamučnu plahtu ili lagani pamučni prekrivač koji upijaju znoj pa je uvijek dobro imati ih kraj sebe. Preporučuje se i tuširanje pola sata prije spavanja, i to ne nužno hladnom vodom jer i topla spušta temperaturu tijela, rekla je dr. Sophie Bostock za Women’s Health, prenosi Večernji list.

Prema tome ne treba u očaju posezati za razgolićivanjem već se, kao i u mnogo čemu drugome, treba na vrijeme pripremiti. Spriječiti prodor topline u sobu preko dana, birati pamučne, prozračne materijale za posteljinu, pidžame i spavaćice te se rashladiti vodom.

Nakon toga, ljepše se spava i na ovim zaista velikim vrućinama.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još