spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleJedna važna stvar pomaže učenicima da imaju bolje ocjene, tvrdi znanost

N24 MAGAZIN

Jedna važna stvar pomaže učenicima da imaju bolje ocjene, tvrdi znanost

PODIJELITE ČLANAK

Ne trebamo posebno naglašavati koliko je fizička aktivnost bitna stavka u našem životu, ali jednako je tako bitna i u životu naše djece. No izgleda da bavljenje sportom ili nekom drugom sličnom tjelesnom aktivnošću može imati velikog utjecaja i na njihov uspjeh u školi.

Naime, nedavno provedeno istraživanje otkrilo je da fizički aktivniji učenici osnovnih škola u prosjeku imaju bolje rezultate u vizualnim i čitalačkim aktivnostima te pamćenju od onih koji nisu bili toliko aktivni. Znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham Trent promatrali su 104 učenika u dobi od devet do jedanaest godina kojima je bilo zadano riješiti niz zadataka kognitivnih funkcija neposredno nakon tjelovježbe i nakon odmora od 45 minuta, prenosi Medicalxpress.

Ono što su otkrili ugodno ih je iznenadilo, ali i začudilo, jer se danas sve manji broj djece bavi sportom. Naime, studija je otkrila kako se mentalne vještine koje uključuju radnu memoriju, fleksibilno razmišljanje i samokontrolu postepeno poboljšavaju neposredno nakon fizičke aktivnosti. Djeca koja su obavljala takvu aktivnost prije izvršavanja kognitivnih zadataka od pet do deset posto brže su dolazila do točnih rješenja od onih koji se nisu bavili nikakvom aktivnošću.

Pojačana aktivnost dovodi do boljih ocjena

Istraživači su otkrili da im se posebno svidjela fizička aktivnost prije rješavanja, društveni aspekt koji je prisutan u tome, kao i činjenica da se to radilo na otvorenom. To ukazuje na činjenicu da bi tjelovježba mogla biti učinkovit i održiv način za povećanje tjelesne aktivnosti, kondicije, a posljedično i mentalnih sposobnosti kod djece.

Vodeći istraživač i izvanredni profesor na Fakultetu znanosti i tehnologije Sveučilišta Nottingham Trent Simon Cooper objasnio je zašto se to događa. ”Naš rad pokazuje važnost redovitih mogućnosti tjelesne aktivnosti u školama, ne samo za zdravlje nego i za školski uspjeh i akademska postignuća. To znači da učenici koji se bave nekom tjelesnom aktivnosti kroz dulji period imaju bolje ocjene te općenito bolje rezultate u školi”, rekao je.

Poboljšanje kondicije i smanjenje stope pretilosti

Studija je objavljena u časopisu Psychology of Sport and Exercise, a danas gotovo 14 tisuća škola diljem svijeta sudjeluje u ovom programu pod nazivom Daily Mile. Spomenuti projekt trenutno je najpopularniji u Velikoj Britaniji. Ovaj program mogao bi, tvrde stručnjaci, pomoći u promicanju zdrave tjelesne težine kod djece i smanjenju stope depresije kod tinejdžera.

“Jedan od temeljnih ciljeva zaklade jest pružiti djeci priliku da uživaju u redovitoj tjelesnoj aktivnosti kako bi poboljšali svoju kondiciju. Znanje da poboljšana kondicija može poboljšati kognitivne sposobnosti djece je izuzetno važna poruka koju trebaju čuti svi roditelji”, dodaje Cooper.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img