N24MagazinLifestyleJednostavne vježbe za opuštanje traju samo tri minute

Lifestyle

Jednostavne vježbe za opuštanje traju samo tri minute

PODIJELITE ČLANAK

Kad bi vam netko savjetovao da se samo opustite i ništa ne radite, biste li odgovorili: “Nemam vremena za opuštanje, ne mogu samo ništa ne raditi, to tek trebam naučiti…?” To zasigurno znači da ste u stresu i da ste si zadali previše obaveza, zadataka i očekivanja koja ne stižete i ne možete ispuniti.

Što ste više u gužvi i žurbi, više vam treba malih i jednostavnih zadataka koji će vas usmjeriti na to da usporite i tako smanjite razinu stresa kojoj ste izloženi. Ponekad i nije jednostavno samo se opustiti i ništa ne raditi, ali ako ustrajete u pokušajima, uskoro ćete uvidjeti da male stanke u kojima se resetirate itekako pomažu u borbi protiv stresa i pridonose opuštanju i smirivanju.

Donosimo tri kratke vježbe koje možete početi raditi već danas. Najvažnije je disanje. Sporo, duboko disanje oslobađa um i donosi trenutačnu relaksaciju. Ove tri vježbe od kojih svaka traje po tri minute vrlo se jednostavno mogu uklopiti u svakodnevicu.

1. NAPUNITE BATERIJE

Kada: ujutro, netkom nakon buđenja

Stanite uspravno, noge su razmaknute u širini kukova. Zamislite da ste poput drveta povezani sa zemljom. Duboko udahnite i osjetite kako vam se pluća pune kisikom. Zamislite da udišete čistu energiju. Osjetite kako vam energija struji svakim dijelom tijela. Prilikom izdaha pustite napetost i misli da samo idu, nemojte zapravo misliti na ništa drugo osim na udah i izdah. Možete i na svaki udah istegnuti ruke visoko u zrak, a na izdah ih pustiti da padnu uz tijelo.

2. PRONAĐITE BALANS

Kada: prije ručka

Duboko udahnite i polako brojite do sedam. Potom vrlo polako izdahnite brojeći ponovno do sedam. Promatrajte svoje misli koje iskaču u glavi i vizualizirajte kako se raspršuju poput vodenih balončića. Otpustite tenzije tako što ćete vrlo lagano vrtjeti glavu u jednu pa u drugu stranu. Zaustavite se čim osjetite bol. Potom nekoliko puta kružite ramenima naprijed i natrag. Prizovite ugodne misli i osjećaje nekoliko sekundi. Udahnite i lagano izdahnite.

3. OSLOBODITE UM

Kada: navečer ili prije spavanja

Sjednite na pod ili na stolac, leđa su uspravna, a ramena opuštena. Neka vam bude udobno u tom položaju. Duboko udahnite i zatvorite oči. Usredotočite se na disanje tako da se koncentrirate na to kako zrak ulazi i izlazi iz vaših pluća. Važno je da ne mijenjate ritam disanja. Kad se pojavi misao ili ideja, samo je pustite da prođe poput oblaka i ne obraćajte pažnju na nju. Neka misli lutaju, ne analizirajte ih i ne prosuđujte. Usmjerite fokus na disanje i samo tako nastavite.

Svaki dan ima 1440 minuta pa je ovih devet minuta koje ćete provesti opuštajući se vrlo mali dio, ali ima značajan pozitivni utjecaj na vaše zdravlje i osjećaj mira. Redovito radite ove tri vježbe u sljedećih 30 dana i nakon toga uvidjet ćete da ste mirniji, staloženiji, opušteniji te da je stres nestao iz vašeg života.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još