Popečci su svima omiljeni jer su hrskavi i ukusni, a osim toga su sjajan izbor za one koji ne vole okus povrća. Uz neki umak i salatu ukusni su kao lagani ručak ili večera, a najbolje od svega je što ih možete napraviti od onoga što već imate u svojoj kuhinji.
Osnovna formula
Povrće je baza, a okus mu se pojačava sa sirom i začinima. Povrće i sir se divno slažu, a arome češnjaka, aromatičnog bilja i ostalih začina zaokružuju priču.
Dakle temelj svakog dobro popečka je: Povrće + začini + sir + namirnica koja će ih povezati
Koje povrće koristiti
Mrkva, pastrnjak i batat – najbolji su naribani.
Tikvice – treba posoliti i ostaviti desetak minuta da puste vodu.
Karfiol i brokula – također su odlični za popečke. Odrežite cvjetove na male komade, skuhajte ih i kasnije ih zgnječite kao krumpir i kombinirajte s ostalim sastojcima.
Blitva, špinat ili kelj – treba ih očistiti, skuhati (blanširati), ohladiti, ocijediti i usitniti.
Pet najboljih kombinacija
U popečke dobro pristaje feta, kozji sir, cheddar, mozzarella i Gouda, a dobar je i naribani parmezan. Češnjak, sjeckani vlasac i crveni ili mladi luk daju fantastičan okus. od ostalih začina uvijek možete staviti peršin, kopar, kim, curry.
Tikvice + mladi luk + feta + svježi kopar
Cvjetača + češnjak + kozji sir + kumin
Kukuruz + ljutika + parmezan + svježi peršin
Batat + vlasac + cheddar + čili u prahu
Kalj + crveni luk + mozzarella + papar
Pržiti ili peći
Iako se pečenje čini zdravijim izborom, popečke ipak treba pržiti jer tako dobiju hrskavost, a osim toga peku se na plitkoj masnoći. Za zdravije popečke možete koristiti integralno brašno, a ako ste osjetljivi na gluten, odličan izbor je slanutkovo brašno puno proteina i vlakana.
Recept za popečke neovisno o izboru povrća
Sastojci:
1 kg povrća po izboru
1 veliko jaje
1/4 ili 1/2 šalice naribanog ili usitnjenog sira
1 žlica višenamjenskog brašna ili slanutkovog brašna
1 žlica usitnjenog začinskog bilja ili 1 čajna žlica mljevenih začina
1 režanj protisnutog češnjaka
1/2 žličice soli
papar
2 žlice ulja
Priprema: Povrće pripremite ovisno o tome koju su vrstu odabrali, skuhajte ga i ocijedite. Umutite jaje, dodajte povrće i ostale sastojke i sve dobro promiješajte. Provjerite konzistenciju tako da napravite popečak i uzmete ga u ruke, ako se raspada dodajte još brašna. Zagrijte ulje u velikoj tavi za pečenje i pecite popečke sa svake strane oko dvije do tri minute. Popečke slažite na tanjur obložen salvetom kako bi salveta upila višak masnoće. Možete ih jesti tople ili hladne, a uz njih servirajte neki od umaka i salatu. Mogu stajati do tjedan dana u hladnjaku, a možete ih i zamrznuti.