[adrotate banner="68"]
N24ReceptiKako napraviti fantastične popečke od bilo kojeg povrća?
[adrotate group="11"]

N24-RECEPTI

Kako napraviti fantastične popečke od bilo kojeg povrća?

PODIJELITE ČLANAK

Popečci su svima omiljeni jer su hrskavi i ukusni, a osim toga su sjajan izbor za one koji ne vole okus povrća. Uz neki umak i salatu ukusni su kao lagani ručak ili večera, a najbolje od svega je što ih možete napraviti od onoga što već imate u svojoj kuhinji.

Osnovna formula

Povrće je baza, a okus mu se pojačava sa sirom i začinima. Povrće i sir se divno slažu, a arome češnjaka, aromatičnog bilja i ostalih začina zaokružuju priču.

Dakle temelj svakog dobro popečka je: Povrće + začini + sir + namirnica koja će ih povezati

Koje povrće koristiti

Mrkva, pastrnjak i batat –  najbolji su naribani.

Tikvice – treba posoliti i ostaviti desetak minuta da puste vodu.

Karfiol i brokula – također su odlični za popečke. Odrežite cvjetove na male komade, skuhajte ih i kasnije ih zgnječite kao krumpir i kombinirajte s ostalim sastojcima.

Blitva, špinat ili kelj – treba ih očistiti, skuhati (blanširati), ohladiti, ocijediti i usitniti.

Pet najboljih kombinacija

U popečke dobro pristaje feta, kozji sir, cheddar, mozzarella i Gouda, a dobar je i naribani parmezan. Češnjak, sjeckani vlasac i crveni ili mladi luk daju fantastičan okus. od ostalih začina uvijek možete staviti peršin, kopar, kim, curry.

Tikvice + mladi luk + feta + svježi kopar

Cvjetača + češnjak + kozji sir + kumin

Kukuruz + ljutika + parmezan + svježi peršin

Batat + vlasac + cheddar + čili u prahu

Kalj + crveni luk + mozzarella + papar

Pržiti ili peći

Iako se pečenje čini zdravijim izborom, popečke ipak treba pržiti jer tako dobiju hrskavost, a osim toga peku se na plitkoj masnoći. Za zdravije popečke možete koristiti integralno brašno, a ako ste osjetljivi na gluten, odličan izbor je slanutkovo brašno puno proteina i vlakana.

Recept za popečke neovisno o izboru povrća

Sastojci:

1 kg povrća po izboru

1 veliko jaje

1/4 ili 1/2 šalice naribanog ili usitnjenog sira

1 žlica višenamjenskog brašna ili slanutkovog brašna

1 žlica usitnjenog začinskog bilja ili 1 čajna žlica mljevenih začina

1 režanj protisnutog češnjaka

1/2 žličice soli

papar

2 žlice ulja

Priprema: Povrće pripremite ovisno o tome koju su vrstu odabrali, skuhajte ga i ocijedite. Umutite jaje, dodajte povrće i ostale sastojke i sve dobro promiješajte. Provjerite konzistenciju tako da napravite popečak i uzmete ga u ruke, ako se raspada dodajte još brašna. Zagrijte ulje u velikoj tavi za pečenje i pecite popečke sa svake strane oko dvije do tri minute.  Popečke slažite na tanjur obložen salvetom kako bi salveta upila višak masnoće. Možete ih jesti tople ili hladne, a uz njih servirajte neki od umaka i salatu. Mogu stajati do tjedan dana u hladnjaku, a možete ih i zamrznuti.

PODIJELITE ČLANAK
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

[adrotate banner="7"]
Pročitajte još